fallback

НЗОК продължава проверките за злоупотреба със скъпоструващи лекарствата

Десет са болниците, които Здравната каса е определила като рискови

17:48 | 08.07.15 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проверява три болници за злоупотреба със скъпоструващи медикаменти, съобщи заместник-управителят на институцията д-р Димитър Петров, цитиран от БНР.

Той обясни, че Касата е направила анализ, който ясно показва в кои болници разходите за лекарства са съмнително високи или пък са се увеличили рязко, без за това да има основателен аргумент.

Около десет са болниците, които анализът на НЗОК е определил като рискови за злоупотреби със скъпи лекарства. Две от тях вече бяха обявени - онкодиспансерът във Варна и хематологията в София. В момента касата проверява други три лечебни заведения. Ако се установят нарушения, те също ще бъдат предадени на прокуратурата и на Икономическа полиция. Готвят се проверки и в още 5-6 болници, каза подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров.

Той допълни, че НЗОК планира мерки за намаляване на разходите за лекарства. Ако те се приемат, резултатът ще бъде свиване на очаквания преразход на средствата за медикаменти от 160 на 110 милиона лева в края на 2015 година.

Мерките са свързани с промяна на изискванията за лечение с протоколи за скъпоструващо лечение, проверки на някои болници и аптеки и други, допълва БТА.

Досега са преработени изискванията за лечение на ревматоиден артрит, предстои преработване и на тези за захарен диабет, като ще се прецизират изискванията за лечение с определени медикаменти.

Подготвя се и наредба, с която ще се уреждат критериите, по които НЗОК ще договаря отстъпките за лекарствата. Процедурата по договаряне вероятно ще започне след 15 септември и ще приключи към 15 октомври. Договорените отстъпки ще действат до края на 2016 година, отбеляза д-р Петров.

От началото на годината няма нарастване на разходите за лекарства за домашно лечение и за лечение на онкологични заболявания в болнични условия, добави той.

Според него една от причините за дефицита по това перо е, че още в началото на тази година е заложена по-ниска сума в сравнение с миналата, като за лекарства за лечение на онкологични заболявания тя е с 40 млн. лв. по-малко. Част от дефицита ще бъде поета от резерва на НЗОК и от надсъбраните вноски за здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 08.09.22 г.
fallback