fallback

Красен Станчев: Да се приватизира Здравната каса

Без конкуренция във финансирането на здравеопазването нищо няма да се промени в системата, смята икономистът

11:36 | 02.07.15 г. 2

Трябва да има конкуренция във финансирането в здравеопазването. Само така ще се решат проблемите в системата, заяви председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев в предаването „Денят он ер“ по телевизия Bulgaria On Air.

„Хората харчат толкова, колкото харчат и през Здравната каса, а дефицитите продължават да се увеличават. Затова ще се измислят някакви нови данъци. Трябва да има конкуренция във финансирането“. Затова решението, според Станчев, е приватизация на Здравната каса.

„Ако 2% от здравната вноска отива за солидарност, 6% в Касата, а другите 4% вие да си ги определяте за какво да ги харчите – да си оправяте зъбите или да се правите красиви. Това е моделът“, посочи икономистът.

Плах опит за реформа е имало преди 4 години, но тя е била спряна от политическите сили, счита Станчев. Причината – партиите се страхуват да прокарват реформи, за да не загубят гласове на избори. Обикновено добрите резултати от подобни реформи си проличават най-рано след 3-4 години, поясни икономистът.

По думите му в момента страната ни няма нужда от нови данъци. Така бизнесът и хората ще могат да планират разходите си. Не трябва и правителството да увеличава правата на едни за сметка други, тъй като се нарушава балансът, стига се до напрежение, допълни още Станчев.

Още вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 03.09.22 г.
fallback