fallback

Доц. Чанков: С идеята за референдум Ципрас търси препотвърждаване на мандата си

Много от гърците са убедени, че традиционните партии имат голяма вина за сегашното политическо състояние на страната, смята експертът

13:40 | 28.06.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор

С идеята за референдум по предложенията на кредиторите гръцкият премиер Алексис Ципрас търси препотвърждаване на управленския мандат, коментира пред Bulgaria On Air доц. Георги Чанков.

Според експерта идеята за обществено допитване "напомня заплахата за референдум преди 2009 г. на премиера Папандеру, която беше използвана за засилване на преговорните позиции на Гърция".

По думите на доц. Чанков обаче в основата на замисъла на Ципрас не стои "блъфът". "Става дума за нещо много интересно на политическата сцена в Гърция. Старият политически елит на Гърция до голяма степен няма връщане назад. Той е компрометиран".

"Голямото мнозинство от гърците са убедени, че традиционните политически формации имат голяма вина за сегашното политическо състояние на страната. И с този референдум Ципрас дава заявка, че се е борил докрай за задачата, която са му възложили. Той е получил мандат да не допусне снижаване на жизненото равнище на гражданите и, когато няма друг изход – моли за препотвърждаване на мандата”, коментира още доц. Георги Чанков.

"Един референдум обединява голяма част от населението по конкретен въпрос относно оцеляването. При едни парламентарни игри при вот на недоверие може да се стигне до разцепление, част от населението и правителството става по-трудно удържими", коментира още експертът.

Повече от разговора с доц. Георги Чанков може да видите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 05.09.22 г.
fallback