fallback

В. Горанов: Далеч сме от гръцкия кошмар

Кризата в Гърция трябва да вълнува гръцките политици, категоричен е финансовият министър

22:09 | 26.06.15 г. 10

“Ние сме много далеч от гръцкия кошмар. Той трябва да вълнува гръцките политици, които допуснаха страната да достигне до това състояние”, заяви в ефира на БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му един лош сценарий за Гърция ще повлияе негативно на пазарите, но в краткосрочен план, а в дългосрочен еврозоната ще покаже, че може да бъде по-силна.

“Това не е подтик Гърция да напусне. Но гръцкият народ не може да не осъзнава, че с лоши политики се стига дотук”, коментира още той.

Според Горанов икономиите не са универсално решение за дългови кризи. Министърът на финансите смята още, че вината за гръцката ситуация в момента е на онези, които са допуснали страната да задлъжнее толкова много.

На въпрос за избора на нов кандидат за управител на БНБ Горанов посочи, че според него Иван Искров е подал оставката си още миналото лято, а оттогава доверието към Централната банка е разклатено.

“Искров е част от миналото и историята на БНБ и никой не може с лека ръка да приеме, че не е трябвало и не е могъл да знае за проблемите, които са се случвали”, посочи министърът. По думите му “грехът за КТБ” е на собствениците и управниците на банката, но Иван Искров е трябвало да създаде адекватни правила.

“Той няма как да избяга от отговорността за това, че 12 години е бил начело на институцията и именно в неговия мандат се е случил този проблем”, посочи Владислав Горанов. Той твърди, че не е отговарял за надзора на КТБ и не е управлявал банката, а най-голяма вина за случилото се имат онези, които са допуснали ограбването ѝ.

“Големият урок е, че когато имаме сраствания на политици, банков сектор и реален бизнес, обикновено се стига до такава история. Трябва да говорим кой допусна да се стигне дотук. Сигурен съм, че огромната капиталова дупка, регистрирана през 2014 г., не е възникнала за 3 месеца”, категоричен е министърът.

Според него изборът за нов управител на БНБ не е предрешен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
fallback