fallback

България не е имала покана за срещата за "Турски поток" в Будапеща

Приоритет за страната ни е Вертикалният газов коридор, посочи външният министър от парламентарната трибуна

12:09 | 26.06.15 г. 3

България не е получавала официална покана за срещата на външните министри на Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Унгария в Будапеща през април, на която беше обсъдена реализацията на „Турски поток“. Това стана ясно от отговор на външния министър Даниел Митов по време на парламентарния контрол днес.

Министърът уточни, че не е изпратена покана до него, нито до експерти във външното министерство, които да бъдат в Будапеща в качеството си на наблюдатели.

Той припомни, че политиката на България е реализацията на проекти от национален и общностен интерес, които отговарят на няколко изисквания.

На първо място това е икономическата целесъобразност, тоест да бъде използвано най-краткото трасе и съществуващата инфраструктура. Проектите в енергийната сфера не трябва да пречат на реализацията на Южния газов коридор, както и да минимизират политическите рискове. Рисковете намаляват, ако трасетата минават през страни от ЕС, обясни още Митов.

Изисквания към проектите са още да имат осигурено финансиране, както и да отговарят на всички изисквания на европейското законодателство.

По думите на Митов от парламентарната трибуна един от важните проекти за страната е развитието на Вертикалния газов коридор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
fallback