Вместо да намаляват, нитратите в зеленчуците се увеличават драматично. Това пише в днешния си брой „Преса“, като цитира инж. Лазарина Герова, ръководител на Лабораторията за потребителски надзор.
Според нея в последно време дори зеленчуци, които преди са били значително по-чисти, като карфиола и зелето, сега показват завишени стойности и по отношение на нормите по БДС и на Световната здравна организация.
Отклонения има дори в биопроизводството, макар че то би трябвало да е безопасно. Това се дължи на некомпетентността на производителите и на безразборното третиране с препарати и торове.
Нормата за марулите и спанака например е 1 500 милиграма на кг, но са засичани стойности от 5 000 милиграма. Ако ядете такъв зеленчук, се получават реакции като при отравяне - болки в стомаха, разстройство, виене на свят. Има опасни превишения и при морковите, тиквичките и краставиците, които спадат към категорията на зеленчуците „лакомници“. Имат свойството да натрупват големи количества нитрати, които в стомаха се превръщат в нитрити. Те блокират желязото в хемоглобина и той не може да пренася кислород. Така се развива вид анемия, позната като метхемоглобинемия.
За щастие доматите са растение, чиито плодове са чисти, особено ако растат на полето. В повечето случаи добри са пробите на салатата айсберг, предлага се и чисто червено цвекло.
При консумация зеленчуците и плодовете трябва да са дълбоко обелени, тъй като най-голямо съдържание на нитрати има в кората и непосредствено под нея.
Марулите е добре да се накиснат предварително във вода и след това да се изплакнат обилно.
Купувайте и консумирайте възможно по-узрели плодове и зеленчуци - съдържанието на нитрати в тях е значително по-ниско. Термичната обработка разлага една част от вредните вещества, но друга преминава в отварата.