fallback

И енергийната комисия в НС позволи отсрочка за цената на тока

БСП има идея държавата да изкупи една от "американските" централи и големи ВЕИ паркове, за да може да се балансира системата

14:40 | 24.06.15 г.

Парламентарната комисия по енергетика реши да се даде възможност да се удължи с един месец - до 31 юли, регулаторният период, приключващ в края на юни. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на комисията Валентин Николов (ГЕРБ).

Заседанието на комисията, което се състоя през почивката на Народното събрание, беше закрито за медии и граждани. Вчера, отново на закрито заседание, и участващата комисия – за наблюдение на работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), също одобри законопроекта.

Предложението беше внесено вчера в деловодството на Народното събрание от Димитър Главчев (ГЕРБ) и група народни представители. При гласуването днес е било подкрепено от почти всички депутати в енергийната комисия,  като само представителите на БСП и "Атака" са се въздържали, отбелязва БТА.

Валентин Николов посочи, че трябва да се даде възможност на КЕВР да вземе под внимание при формирането на крайното си решение обхвата на Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници, заявените намерения на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества, както и текущите проверки на АДФИ в дружествата, произвеждащи електроенергия от възобновяеми източници.

Според Николов това решение ще даде възможност и на бизнеса да се успокои, защото той иска гаранции, че наредбата в подкрепа на индустрията ще влезе в сила. Депутатът допълни, че потребителите ще имат гаранцията, че това увеличение, което е дала КЕВР, е устойчив модел и няма да има нарастване на цената при тях.

Плановете са законопроектът ще бъде разгледан на първо четене и в пленарната зала в четвъртък под точка първа от дневния ред на депутатите.

Таско Ерменков (БСП – Лява България), който е член на парламентарната енергийна комисия,  посочи, че според левицата това е прехвърляне на топката от изпълнителната власт към КЕВР и от комисията към парламента. Той посочи, че това удължаване няма да спомогне за нищо.

По-рано, по време на изслушване в пленарната зала, членът на КЕВР Светла Тодорова пък отбеляза, че забавянето на приемането на нов ценови модел трупа още повече дефицити в системата, които ще трябва да бъдат покривани в бъдещи периоди.

Според БСП има по-добри начини нещата в енергетиката да се случват - в това число и ускоряване на процедурите, свързани с предоговаряне и разваляне на договорите с американските централи, защото представляват неправомерна държавна помощ, обясни още Ерменков.

Според него трябва да се обмисли вариант за изкупуване от държавата на поне едната от двете американски централи и на по-големите ВЕИ мощности, за да може да се контролира и балансира системата.

„Трябва да се правят неща, които са свързани с реформа, а не с преразпределение на тежести от бизнеса към потребителите и обратно от потребителите към бизнеса”, заключи Ерменков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 09.09.22 г.
fallback