fallback

Горанов: Димитър Радев е най-добрият вариант за управител на БНБ

Банковият надзор трябва да бъде така структуриран, че да няма повече кризи в сектора, каза финансовият министър

13:07 | 24.06.15 г. 4

Димитър Радев е фаворитът на Владислав Горанов и на партия ГЕРБ за поста управител на БНБ. Това заяви в интерю за радио „Фокус” самият финансов министър, като посочи, че това е най-добрият възможен вариант.

„Много се говори по тази тема, многократно сме заявявали тази позиция. Простият отговор е да. Няма никаква причина да си сменям позицията. Ние направихме много задълбочен анализ, обсъдихме много различни кандидатури, преди официално ГЕРБ, министър-председателят и финансовият министър да подкрепят открито номинацията на г-н Димитър Радев за управител на БНБ. Смятам, че това е най-добрият възможен вариант”, каза Владислав Горанов.

Финансовият министър допълни, че имат цялостна визия и стратегия относно първите ходове за съвместна работа.

Вчера Иван Искров обяви, че подава оставка на 10 юли, като изпрати писмо до Народното събрание, в което призова депутатите да изберат наследника му и той да встъпи в длъжност още от 10 юли.

Най-ранната дата за избор на новия управител на Българската народна банка ще бъде 15 юли, каза вчера председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Тя обясни, че причината за това е, че сегашният управител на централната банка Иван Искров подава оставка от 10 юли, което е и срокът по закон, т.е. НС не може преди това да избере новия управител.

Кандидатите за управител на БНБ ще бъдат изслушани една седмица преди тяхното избиране. Номинирани са четирима кандидати.

По повод оставката на Искров Горанов каза, че „така или иначе, това решение от страна на г-н Искров трябваше да бъде взето”. По думите на финансовия министър обаче няма смислен отговор в обществото защо и по каква причина системата не сработи - системата на банковия надзор, така че се стигна до кризата с КТБ и няма как с формални обяснения да се даде отговор на въпроса защо допуснахме пред очите на банковия надзор да се случи кризата с КТБ, посочи Горанов.

„Не мога да приема тезата, че той (Иван Искров, бел. ред.) като ръководител на институцията не е могъл да знае и не е трябвало да знае за случващото се в банковия надзор и поднадзорните лица в случая – КТБ”, допълни още министърът.

Горанов коментира, че проблемите остават и след оставката на Искров. „Винаги е така, защото при едни големи системни грешки личната отговорност никога не е съизмерима със щетата, която може да бъде нанесена на обществото, затова и освен всички търсения на наказателна отговорност по отношение на всички длъжностни лица в БНБ, моралната отговорност си остава нравствена категория, която всеки си носи, независимо от това каква е формалната му пряка отговорност за едно или друго действие”, каза министърът.

По думите му със сигурност е необходимо така да бъде структуриран занапред банковият надзор, че да се гарантира пред обществото, че подобни слабости няма да бъдат повторно допуснати. „Всички носим отговорност по една или друга причина, за това нещо да се случи”, заключи Владислав Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
fallback