fallback

Васил Велев: Все още не е завършена пенсионната реформа

Устойчивостта на пенсионната система през следващите 20 години е гарантирана, заяви Пламен Димитров

11:33 | 24.06.15 г.

Пенсионната система, както е предвидена с последните промени, ще бъде устойчива, но не е завършена. Около тази позиция се обединиха Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, и Пламен Димитров, президент на КНСБ. Тe коментираха в ефира на БНТ внесения в парламента законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), който реформира пенсионната система. Предстои той да бъде разгледан на първо четене в зала.

Велев посочи, че в тристранния съвет са постигнали трудно съгласие, като всяка от страните е направила разумни отстъпки, за да се постигне баланс на интереси.

Внесените промени в КСО не изчерпват пенсионната реформа, нужни са още два пакета, които трябва още тази година да бъдат внесени, напомни Велев. Единият от тях е за инвалидните пенсии, като това е основната причина за ранното пенсиониране, вторият пакет е свързан с капиталовите стълбове – задължителното допълнително пенсионно осигуряване и доброволното пенсионно осигуряване, поясни той. „Все още не е завършена пенсионната реформа, от трите пакета само първият е в парламента”, поясни Васил Велев. 

Той подчерта, че не трябва да има противопоставяне между първия и втория стълб в осигуряването, а да има надграждане и в тази връзка е предложението на работодателите за разглеждане на индивидуалния коефициент и неговата редукция за родените след 1960 г. Велев припомни, че държавата влезе като трети осигурител с 12%, които не са отчетени във формулата и по този начин несправедливо биха се редуцирали пенсиите на родените след 1960 г. с по-голям коефициент – 28%, вместо със 17%. Това е предложението ни, което не е публично дискутирано, каза Васил Велев и допълни, че то трябва да влезе във втория пакет от промени.

Работодателите са с твърда позиция за развитие и укрепване на втори стълб – капиталовия, в който всеки гражданин има индивидуална партида. "Там са необходими промени, по които има съгласие както на КФН, така и на Асоциацията на пенсионните дружества", напомни Велев.

Според Димитров капиталовите схеми дълго време са били обсъждани и във внесения пакет е включено прословутото решение за правото на избор в капиталовите схеми. Президентът на КНСБ смята, че то сега е в един балансиран вариант и наистина гарантира, че никой не говори вече за национализация.

“Има редица проблеми, които касаят инвалидните пенсии и начина, по който се определя степента на инвалидност, но за нас е много важно около общия възглас за злоупотребите в тази сфера, да не се изпусне все пак истинската причина за инвалидизиране”, коментира Пламен Димитров и припомни трудните условия, при които българите се трудят и се инвалидизират заради тежките условия на работа.

Реформите в пенсионната система никога няма да свършат, но устойчивостта през следващите 20 години е гарантирана, заяви президентът на КНСБ, като поясни, че тук включва и следващите два пакета с промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 09.09.22 г.
fallback