fallback

Петър Андронов: Цялата истина за КТБ няма да излезе

Новият управител на БНБ трябва първо да направи оценка на качеството на активите на банките и да възстанови авторитета на банковия надзор, каза експертът

10:23 | 24.06.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Цялата истина за КТБ няма да излезе, но все пак части от нея някога може да се появят. Това заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, пред БНТ.

По думите му „прекалено много сложни взаимоотношения има по казуса, прекалено много връзки има”. Андронов допълни, че самият той не знае всичко за КТБ и никога няма да го разбере.

Според него Иван Искров като управител на БНБ е имал достатъчно информация за това какво се случва с банките, но относно казуса с КТБ Андронов допълни, че на мястото на Искров всеки би постъпил различно, но не означава, че е щяло да бъде правилно. 

Вчера Иван Искров обяви, че подава оставка на 10 юли, като изпрати писмо до Народното събрание, в което призова депутатите да изберат наследника му и той да встъпи в длъжност още от 10 юли.

Андронов няма никакво съмнение, че в момента банковата система е стабилна, защото капиталовата адекватност е 20 процента при минимално изискуема 13,5 на сто, тоест имаме предостатъчен капиталов резерв и въпреки това банките поддържат висока ликвидност като допълнителен защитен механизъм. „Ние сме в състояние да се справим и да подкрепим икономическия растеж”, каза той. Андронов е категоричен, че независимо от сценария в Гърция, проблемите на гръцките банки няма как да се пренесат върху България.

По думите на Андронов от юни миналата година, когато се случиха събитията с КТБ и банковия сектор, централната банка не имала много полезни ходове. „Защото тя се оказа в трудна ситуация да няма незабавна представа точно колко е капиталовият недостиг на КТБ. Това наложи да се изразходи страшно много време в установяване точно на дефицита”, каза Андронов, като уточни, че това е тази слабост на централната банка е резултат на предходни години. Става дума за известно предоверяване и на одиторите, и на отчетите на банката, уточни Андронов.

Той припомни, че БНБ е имала план за преструктуриране на КТБ, но той не е бил реализиран заради липсата на информация за капиталовия недостиг и липсата на политическа воля. В същото време той посочи, че е нормално в такава ситуация политиците да са много внимателни, защото поемат голяма отговорност.

За Андронов в момента най-важното е да се избере „подходящ лидер” на БНБ, който впоследствие да оглави и банковия надзор. „Защото ако имаме подходящ лидер и ръководител на това управление, той разполага с достатъчно средства да държи здрава банковата система”.

Със сигурност една стабилна фигура е необходима, за да се създадат предпоставки да не се повтори сценарият с КТБ, каза още банкерът, но предупреди, че само стабилната фигура не е достатъчна. Според Андронов сред номинираните четирима кандидати за управител на БНБ „има такава фигура”.

Новият управител на БНБ трябва първо да направи оценка на качеството на активите на банките и да възстанови авторитета на банковия надзор, каза председателят на Асоциацията на банките.

„Това, което ние очакваме от новия управител и подуправител на БНБ, е на първо време да започнат подготовка за оценката на качеството на активите на банките, нещо, което беше поето от властите вече като ангажимент. Трябва да се случи в близко бъдеще. И ако банките и централната банка не са добре подготвени за това, резултатите могат да бъдат неприятни. Второто нещо, което трябва да направи, е да възстанови авторитетът на централната банка“, каза Андронов.

БНБ при управлението на Иван Искров имаше и много успехи, и много проблеми, каза още Андронов. „Ако ме питахте за равносметката преди три години, щях да ви кажа категорично един успешен период на управление на централната банка и на банковата система, защото България беше една от малкото страни, която в най-голямата криза след голямата депресия от 2008 година, не национализира банки, а това се случи във Великобритания, Белгия, Холандия, и не изразходва нито един лев на данъкоплатеца до миналата година за подкрепа на банки”, посочи Андронов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
fallback