fallback

Столичната община няма да продължи договорите с частни превозвачи за 6 автобусни линии

Центърът за градска мобилност ежегодно да доказва и да защитава пред Столичния общински съвет разходите за дейността си, предлага зам.-кметът Любомир Христов

20:43 | 23.06.15 г.

Столичната община няма да продължи договорите за облужване на 6 линии на градския транспорт, които в момента са поети от две транспортни фирми. Това са линиите 30, 42, 54, 68, 84 и 90.  

Договорите изтичат в края на месец ноември, след което ще бъдат обслужвани от "Столичен автотранспорт". По линиите ще се движат нови автобуси, собственост на общината, информира зам. кметът по транспорт в София Любомир Христов, цитиран от БНР.

По думите на Христов действащите договори затрудняват общината да прави промени в пробега, разписанието и графиците.

“Има обявена обществена поръчка за доставка на 110 нови автобуса, така че смятам до момента, до  който ще трябва да влязат в експлоатация на тези линии, Столичният автотранспорт ще могат да осигурят и нови превозни средства”, коментира той.

Христов съобщи също, че Швейцария дава на София 28 трамваи втора употреба, които през следващите години ще бъдат използвани за нуждите на столичния градски транспорт, докато бъдат закупени нови мотриси. Трамваите са с гарантиран експоатационен живот 15 години. Проектът е на стойност 3 милиона швейцарски франка, като общината ще плати само 60 хиляди франка за подобряване на транспортните услуги в града.

Общината работи и за реализацията на проекти за доставка на нови трамваи, тъй като състоянието на парка остава най-изостанало като техническа модернизация, допълни Христов, цитиран от БТА.

Същевременно днес в Столичната община беше представено предложението на Христов Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ежегодно да доказва и да защитава пред Столичния общински съвет разходите за дейността си и чак след това да получава пари.

Предвижда се обаче да се запази принципът, на който се изчислява финансирането за ЦГМ. Промените целят подобряване на контрола на изразходване на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 09.09.22 г.
fallback