fallback

Преглед на печата за 23 юни

07:42 | 23.06.15 г.

"Белла" и Chipita искат да купят гръцкия месопреработвател Nikas

В. Капитал Daily

Собственикът на "Белла" Impala Invest и на Chipita - Спирос Теодоропулос, са на финалната права по придобиването на гръцката публична компания PG Nikas, която в България притежава месопреработвателната компания "Никас България". Това става ясно от публикации в гръцките медии, цитирани от списание "Регал". Информацията се потвърждава и от съобщение на businessnews.gr за свикване на годишното общо събрание на Nikas на 26 юни, петък. "Въпросното събрание има особено значение, тъй като е много вероятно на него да се направи съобщение за бъдещето на Nikas.

Трябва да припомним, че пред банките, кредитори на компанията - Alpha и Eurobank, е направено предложение за придобиване на мажоритарен дял от Спирос Теодоропулос (Chipita) и българската месопреработвателна компания "Белла", която е дъщерна фирма на холандския фонд Impala Invest", коментира сайтът. Гръцкият вестник "Катимерини" съобщава, че при сделката оценката на Nikas е 80 млн. евро, в което влиза и увеличение на капитала с 20 млн. евро.

Птицеферма за 4.5 млн. лв. се изгражда край Генерал Тошево

В. Капитал Daily

Добричката фирма "Птици Василево" планира да изгради модерна птицеферма в генералтошевското село Василево. По данни на управителя на дружеството Огнян Василев фермата може да бъде изцяло завършена година и половина след като се получи одобрението от ДФ "Земеделие" и бъдат отпуснати средствата. "Птици Василево" кандидатства за финансиране по мярка 4.1. По тази мярка 50% от допустимите разходи са от ЕС. Птицефермата ще бъде изградена на два етапа и компанията планира да вложи в нея 4.5 млн. лв., а общият капацитет е 30 600 птици. тал Daily

Данъчните ще получат нови правомощия спрямо длъжниците

В. Сега

Националната агенция за приходите ще получи серия от нови правомощия спрямо длъжниците на хазната. Данъчните вече ще пристъпват към принудително изпълнение на неплатени в срок задължения, без да връчват покани за доброволно изпълнение на неизрядните граждани и фирми. Те ще налагат по-лесно запори върху фирмени дялове като обезпечителна мярка. Ще бъде улеснено да извършва и публична продан на имущество. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане промени в данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК), подготвени от МФ.

Сред най-сериозните промени е въвеждането на служебно погасяване на задължения с изтекла абсолютна давност. Съгласно ДОПК абсолютната давност за публичните задължения е 10 години и тя настъпва независимо от предприетите междувременно мерки от данъчните за събиране на съответното задължение, стига дългът да не е отсрочен или разсрочен. И при изтекла абсолютна давност обаче данъчните в момента нямат право да заличат съответното задължение по служебен път и е необходимо изрично заявление от длъжника. Занапред задължения с изтекла абсолютна давност ще се отписват служебно. Само от началото на годината в НАП са получени близо 31 000 заявления за отписване на такива задължения на обща стойност 72 млн. лв.

НАТО решава къде ще разположи войски по източния си фланг

В. Сега

Военните министри на НАТО ще се съберат в сряда в Брюксел, за да решат окончателно къде ще бъдат разположени Силите за бързо реагиране на алианса и колко души ще наброяват. Войските ще могат да се разгърнат в рамките на два дни в дадена страна от НАТО, ако тя бъде заплашена или нападната.

Освен създаването на силите, които ще достигнат до 40 хил. души, вече е ясно, че става дума и за изграждане на изнесени бази и командни центрове в страните от източния фланг на алианса. Засега се говори, че те ще бъдат в Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България с персонал до 600 души в държава. Това обаче тепърва предстои да бъде решено, тъй като има въпросителни относно евентуални бази на алианса в България и Румъния, разказаха източници от военното министерство.

Нов вариант - по-малко пари за болниците с излишен прием

В. Сега 

Здравната каса и лекарският съюз продължават да търсят приемлив и за двете страни вариант за ограничаване на очертаващия се дефицит в бюджета на НЗОК. Най-новото предложение е на здравния зам.-министър и член на надзора на касата Бойко Пенков - да бъдат намалени цените на клиничните пътеки само за болниците, които са отчели най-голям излишен прием. Идеята беше обсъдена на среща между БЛС и НЗОК вчера.

Не е ясно обаче колко пари могат да се спестят по този начин или как точно ще се установи излишният прием. Пенков само съобщи пред БНР, че в момента текат проверки в болниците и в резултат на тях прокуратурата е започнала разследване на няколко лечебни заведения за измами. "С колегите от съсловието трябва да измислим мерки, с които можем да оберем неефективните разходи. Да има критерии, които да прецизират необходимостта от болнично лечение. Малко повече приемаме хората в болници, когато можем да им решим нещата по друг начин", допълни той.

Пенсионират чиновници, за да има по-евтин ток

В. Стандарт

Чиновниците пред пенсия в държавните енергийни дружества ще излязат в заслужен отдих. Незаетите щатове в АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", Мини "Марица-изток", "Националната електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) пък ще бъдат съкратени. Това са две от стъпките, които държавата предприема за 10-процентно свиване на разходите в системата, научи "Стандарт". Целта на мерките е да не се допусне увеличение в цената на тока. Пореден ден вчера депутати и министри търсеха на пожар решение, за да се избегне драстичното поскъпване на електроенергията.

Поправка в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката ще отложи с един месец новия ценови период, който трябва да започне от 1 юли. Това стана ясно след спешна среща на парламентарните групи с енергийния министър Теменужка Петкова, инициирана от председателката на НС Цецка Цачева. Такава идея лансира преди седмица и премиерът Бойко Борисов.

140 депутати в играта със зеления ток

В. Стандарт

Българските депутати обичат слънцето. Но за да станат истински почитатели на бог Ра, трябва и нещо зелено между пръстите. Златният миг идва през 2008 г., когато директива на Европа казва, че в България 16% от електроенергията трябва да идва от ВЕИ. Препоръката се превръща в "златна кокошка" за бизнесмени и депутати, които са в час. Преди година вече бившият лидер на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев огласи, че 140 депутати имат съвсем конкретни финансови интереси. Никой от тях обаче не присъства директно кто собственик на фирмите, притежаващи централите. Повечето са скрити зад офшорни компании. 

Преди ден шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев се закани политиците с ВЕИ-та да бъдат извадени на светло. Дори ако се наложи да бъде наета специална фирма за разследване, както с КТБ. Вероятността имената на играчите със "зелена енергия" да лъснат обаче не е голяма, скептични са запознати със сложните схеми.  Все пак в кулоарите на НС като свързани с бизнеса с ВЕИ-та политици са се споменавали Стефан Софиянски, Петър Курумбашев, Христо Бисеров, Георги Андонов и Трайчо Трайков. Дали е така, не е ясно. Но е ясно, че българският депутат може да превърне всяка заслужаваща уважение екоидея в обществен Франкенщайн.

Рекламираме вино и мезета в Лондон

В. Новинар

Родно вино и бира, както и български мезета ще привличат чужденци у нас. Това ще бъде малка част от нещата, които страната ни ще рекламира на Международното изложение в Лондон. Събитието е планирано за ноември тази година. Страната ни ще направи солидна подготовка, за да покаже най-доброто от българското производство. Ще бъде изграден щанд, на който ще бъдат разположени рекламни материали и за туристическите ни дестинации, става ясно от обществената поръчка „Изграждане на национален щанд за представяне на България като атрактивна дестинация на World Travel Market”.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 19.08.22 г.
fallback