fallback

България все още не е разпознаваема като целогодишна туристическа дестинация

Според министъра на туризма Николина Ангелкова предстои изключително много работа в тази насока

18:26 | 22.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

Според министъра на туризма Николина Ангелкова предстои изключително много работа, за да се направи България разпознаваема като целогодишна туристическа дестинация и държава, която на всяка цена трябва да се посети. Това заяви тя днес пред журналисти, обобщавайки резултатите от срещата-дискусия в Благоевград, в която участва, предава БТА.

На нея бяха обсъдени възможностите за развитие на туризма в страната и в района и най-вече за популяризиране на "Бранд България". Срещата, както поясни министърът, е първата от поредицата дискусии за това как да се рекламира страната.

Николина Ангелкова смята, че се работи в правилната посока по отношение на туристическото райониране, за да може да се обединят максимално усилията и на общините, и на бранша, и на неправителствения сектор за създаването на силен регионален маркетинг.

Министърът изрази удовлетворение от това, което правят регионалните и местните власти в района. Тя приветства и усилията на кмета и на общинската управа в Благоевград за превръщането на града в туристически център.

Министър Ангелкова е впечатлена от факта, че до 2011 г. в Благоевград не е имало никакви проекти в сектор "Туризъм". Сега те са изключително много и тя не съжалява, че Благоевград е избран за център на туристически район "Рила-Пирин" - един от деветте в страната.

Министърът подчерта, че Банско способства отново зимният сезон да бъде изключително успешен за България и за постигнатия ръст от 8% в национален мащаб. Ангелкова бе категорична, че най-екологичният и "зелен" транспорт в планината са лифтовете и това тя каза, коментирайки повдигнатия отново от кмета на Банско въпрос за необходимостта от втора кабинкова въжена линия и уплътняване на скизоната в пиринския курорт.

Ангелкова заяви, че Министерството на туризма акцентира и върху културно-историческите забележителности, като посочи, че един от осемте маршрута за популяризирането им - "Струма", е свързан с Благоевградска област.

По време на дискусията тя обърна внимание и на законодателните промени, инициирани от министерството, насочени към облекчаване на административните процедури за заетите в туристическия бранш, както и към развитие на туристическата инфраструктура. Министърът очерта също възможностите да се кандидатства с проекти и финансирането им с евросредства по оперативните програми за периода 2014-2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 09.09.22 г.
fallback