fallback

Корман Исмаилов: Има качествени кандидатури за поста управител на БНБ

Очаква се тази седмица кандидатите да бъдат изслушани в бюджетна комисия

08:30 | 22.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Издигнати са качествени кандидатури за нов управител на БНБ, надявам се тази седмица кандидатите да бъдат изслушани в бюджетна комисия и след това – в пленарна зала. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air депутатът Корман Исмаилов (РБ), член на парламентарната бюджетна комисия. 

По повод равносметката след кризата с КТБ той коментира: „Допусна се рисковете да се развият в криза. Цената, която се плаща сега, е видна и ясна“. Според него инициативите за промяна в законодателството за банковия сектор са стъпки в правилната посока, а временната парламентарната комисия за КТБ ще изнесе доста факти.

Според него може да се направи изводът, че по отношение на фалиралата банка институциите не са си взаимодействали и са действали формално в рамките на правомощията си.

Пред финансовия сектор в България има важни теми – включването в единния банков надзор, говорим за влизане в еврозоната, предстои проверка на активите в банковия сектор, припомни Исмаилов.

Случаят с КТБ създаде много напрежение в сектора, беше атакувана и втора банка. Сега трябва да се работи последователно, без да се допускат по-резки движения, препоръча той.

Запитан дали ситуацията в Гърция ще се отрази у нас той каза, че българските банки с гръцка собственост са се освободили от рискови активи. Но други ефекти, които да се отразят на банковата система, няма как да бъдат избегнати, смята депутатът.

Цялото интервю гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
fallback