fallback

Фармацевтични компании не могат да приватизират задлъжнели болници според БОРКОР

Може да се стигне до изкупуване на кабинетите от страна на лекари, смята Елеонора Николова

11:26 | 19.06.15 г.

Няма опасност болниците „да потънат“ във фармацевтичните компании и терените им да бъдат приватизирани, защото в закона е предвидена изключително и само касова приватизация. Това каза пред БНР Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР).

След като кабинетът прие предложението на здравния министър Петър Москов за изваждане на болниците от забранителния списък за приватизация, се появиха опасения, че при големи задължения на болници към фармацевтични фирми може да се пристъпи към замяна на дълг срещу собственост.

Според Николова „българското общество е в посттравматичен шок след проведената приватизация на лечебните заведения“.

Тя обясни, че законът дава възможности изключително лекари, които работят в лечебните заведения, да се сдружат и да участват в приватизацията им. Оценката, която ще се извършва, ще бъде на пазарен принцип, тоест няма как да се случи приватизация, която помним от времето на Жан Виденов, коментира експертът.

„По-скоро мисля, че ще се стигне до изкупуване на кабинетите от страна на джипитата и на лекарите, които извършват доболнично лечение и които сега са наематели на определени помещения в болниците. Вероятно те ще се възползват от тази процедура, а болниците биха получили само свежи пари“, коментира тя.

В закона е изрично записано, че средствата, които постъпят от такава приватизация се преразпределят от държавата и общините само за здравни политики, поясни Николова.

Има и „предпазни клаузи“ – решението за приватизация на активи на общинските болници се взема от общинския съвет, а на тези, които са държавни или 100% държавни и общински – от Министерски съвет, обясни Николова.

Поръчките за лекарства са едно от слабите места на системата и източник на корупция и злоупотреби, припомни Николова и коментира, че е внесено предложение министърът на здравеопазването да стане централен орган за възлагане на тези поръчки, което ще реши до голяма степен проблема.

„Частните болници, макар и да договарят по-малки количества лекарства, се отнасят изключително отговорно към цената, на която ги купуват за разлика от държавните, които купуват на завишени цени“, констатира и.д. директорът на БОРКОР.

„Ако има централизирана борса за лекарства с тайно наддаване между всички участници, ще се дисциплинира пазарът“, каза тя и посочи, че това значително ще намали разходите за лекарства. Предварителните разчети на МЗ сочат, че за шест месеца могат да се спестят около 20 милиона лв. от доставките на лекарства на неизгодни цени за лечебните заведения, посочи Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 03.09.22 г.
fallback