fallback

AES Гълъбово инвестира 93 млн. евро в депо за отпадъци

Депонираните остатъци от преработката на въглища ще останат завинаги в депото или докато не им бъде намерено приложение

08:55 | 19.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

93 млн. евро са инвестирали от AES Гълъбово в изграждането на депо за отпадъците от производството на електроенергия. Плановете са депото да бъде със седем клетки и с капацитет за 15 години или до края на договора, който централата има с държавата за преференциално изкупуване на електроенергия.

Това коментираха от ръководството на централата по време на среща с журналисти. Изпълнителният директор Оливие Маркет заяви, че това не означава, че компанията няма интерес към продължаване на работата в България. При сегашното натоварване на централата депото ще стигне за 18-20 години, допълни той.

В момента са изградени само две клетки на депото. Първоначалната инвестиция от 93 млн. евро включва и изграждането на цялата довеждаща инфраструктура.

От централата отпадъкът, тоест негоримите въглищни части или фините прахови частици, гипс и други минерални вещества, поемат по тръби към депото. Част от отпадъка - гипсът, който представлява 40% от общата маса, всъщност може да бъде извлечена и използвана повторно, но у нас пазарът е много свит, казаха от централата. Като цяло остатъците от производството могат да бъдат ползвани за укрепване на почвата при строеж на пътища.

Част от пътя на отпадъка минава през населено място и по тази причина е изграден тръбопровод с дължина 4,5 километра, за да не се налага тежки камиони, натоварени с отпадък, да преминават през него ежедневно.

Последните 4,5 километра - до клетката за депониране обаче се изминават с камиони. В момента на изпразване на силозите камиони тръгват от крайната точка на тръбопровода до клетките на всеки 45 секунди. Капацитетът на силозите е да събере отпадъка от 48 часа производство на централата. От депото обаче работят така, че силозите да се запълват най-много 24 часа. 

Липсата на достатъчно средства пък е причината да не бъде изграден тръбопровод за цялото трасе, обясни изпълнителният директор на AES Гълъбово.

Като цяло обаче за изграждането на депото не са били ползвани заемни средства, уточни Светослав Николов, отговарящ за развитието на проекта.

Към момента първата клетка е запълнена до почти 75% от капацитета си. Нейната площ е 520 хил. кв. метра. За изграждане на депото не са ползвани земеделски земи - то е на територията на бившето депо "Дряново", върху което Мини Марица Изток са депонирали земни пластове при разкриване на нови въглищни пластове.

Втората клетка, която също е изградена, е с площ от 215 хил. кв. метра. Тя е запълнена до 10% от капацитета си.

Депонираните в клетките отпадъци остават там завинаги или докато не им бъде намерено приложение. Леглото на клетките се изгражда с глинен слой и полиетилен с висока плътност, за да няма протичане. След запълване клетката се покрива със специален екран и в крайна сметка придобива формата на пресечена пирамида. Целта на положения екран е да не допусне контакт на отпадъците с вода.

Формата не е случайна - проучвания показват, че тя е най-оптималната, за да бъде предотвратено слягане на почви и разрушения при земетресения. Отгоре се затревява за по-добър външен вид.

До клетките има басейн за водата, която е влязла в контакт с отпадъците. Те не са класифицирани като опасни, но водата извлича вещества от отпадъците и по тази причина също се определя като замърсена. Тази вода, чрез специални помпи, се използва за оросяване на отпадъците в клетките и така няма запрашаване при вятър или топло време.

AES Гълъбово произвежда 1 мегаватчас електроенергия от 1,7 тона въглища. Оборудването на централата е такова, че позволява дистанционно управление от страна на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
fallback