fallback

В. Велев: Злоупотреби и разхищения повишават цената на тока

Наредбата за подпомагане на бизнеса срещу скъпата зелена енергия ще облекчи само 27 предприятия, посочи председателят на АИКБ

09:08 | 17.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Злоупотреби и разхищения са в основата на предложението за по-високите цени на електроенергията, коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той посочи, че има данни, че част от ВЕИ-централите са присъединени в нарушение на правилата. По думите му има резерви, които могат да бъдат открити и по отношение на изкупуването на електроенергията от „американските” централи и когенерациите на заводските централи.

От бизнеса виждат и разхищения в държавните производители, чието производство е с ниска себестойност. Велев посочи, че в Българския енергиен холдинг (БЕХ) работят към 20 хил. души, а разходите за заплати достигат 780 млн. лева годишно. Средномесечно разходите за заплати за един служител на холдинга са 3,5 хил. лева.

Според Велев, ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева. Толкова са приходите, които КЕВР залага да влязат в НЕК от вдигането на таксата „Задължения към обществото” на бизнеса. Като пример за раздути бройки на работните места председателят на АИКБ посочи ТЕЦ Марица Изток 2, където служителите са "в пъти повече" спрямо другите две централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал.

„Защо нашите работници трябва да плащат тези разхищения”, коментира Велев и посочи, че вече се планират масови съкращения.

Той направи изчисления, че промяната в стойността на таксата ще повиши цената на електроенергията с 19,5%, въпреки че председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев е категоричен, че цената на тока за бизнеса се повишава с около 2%.

Според Васил Велев наредбата за облекчаване на бизнеса заради скъпата „зелена” енергия няма да влезе в сила от 1 юли, защото трябва да бъде подложена на обществено обсъждане, а след това и одобрена от Европейската комисия. От думите на Иван Иванов пред журналисти преди дни обаче стана ясно, че наредбата ще влезе в сила, изчаквайки нотификацията на Брюксел. Ако има забележки от ЕК, ще се правят промени в движение.

Дори и с наредбата всичко да бъде наред обаче облекченията ще засегнат едва 27 компании, посочи Велев. За тях цената на тока ще се повиши с между 4% и 13%. За останалата част от бизнеса на свободния пазар цената ще се повиши с между 13% и 20%. Сред тях например са компании като „Идеал Стандарт” или хартиеният завод в Белово. Велев беше категоричен, че битът няма товарови графици и не плаща за баланс. По тази причина е нормално цената на домакинствата да е по-висока от тази за бизнеса, смята той.

„В цяла Европа битът плаща два пъти повече от индустрията”, категоричен беше той.

От асоциацията имат и конкретни предложения за решаване на проблема. Освен намаляването на разхищенията, Велев предложи облагането на износа с част от таската „Задължения към обществото”. Според него тя може да не бъде фиксирана, а да зависи от ситуацията на пазара. По този начин ще се открие резерв от „стотици милиони, които отиват в джобовете на няколко души”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
fallback