fallback

Л. Богданов: Не е необходимо да имаме диференциран ДДС

Данъчната система у нас дава възможност за правене на бизнес относително добре и събираемостта на данъците относително лесна, смята икономистът

11:03 | 15.06.15 г. 10

Не е необходимо в България да има диференциран данък добавена стойност (ДДС). Това заяви икономистът Лъчезар Богданов пред БНТ в отговор на въпрос може ли и у нас ставката да бъде намалена, както се случи в Румъния.

Той подчерта, че всяка държава избира своята данъчна система в цялост. „В България сме избрали подход, който в цялост дава възможност за правене на бизнес относително добре и събираемостта на данъците относително лесна. Не можем да вземаме всеки отделен компонент от данъчната система и да взимаме по нещо от всяка държава“, каза икономистът.

Важно е системата каква тежест дава на граждани и бизнес и каква възможност дава на администрацията да събира данъци, защото социалните системи чакат именно на данъчната система, подчерта Богданов.

Финансовият експерт Мика Зайкова, която също участва в дискусията, се съгласи с Лъчезар Богданов, че данъчната система „трябва да се гледа в комплект“, но подчерта, че относно дела на инвестициите в БВП – „ситуацията е направо страшна“. Според нея проблемът у нас е, че нямаме необходимия бизнес климат и никой не прави нищо по отношение на корупцията, контрабандата и борбата с монополите.

Лъчезар Богданов припомни, че след началото на глобалната криза инвестициите са паднали наполовина, а след 2010 година дори леко са нараснали, което обаче по думите му няма как да се почувства. Икономистът подчерта, че това което виждаме през последните тримесечия, е, че има едновременно ръст на инвестициите, ръст на заетостта, ръст на потреблението, ръст на експорта, а и бюджетът има излишък. Това не се е случвало от 2008 г., каза Богданов.

Има ръст от 2% на БВП, но колко е ръстът на брутната добавена стойност, попита Мика Зайкова. „Има 0,6% ръст, но нека погледнем какво изнасяме за трети страни – изнасяме суровини и материали, а това не носи брутна добавена стойност“, каза Зайкова.

В момента структурата на българската икономика и българския износ е много повече базирана на преработени и финални продукти, машини, съоръжения, компоненти, отколкото преди 10-15 години, опонира Лъчезар Богданов. И напомни, че за последните пет години имаме ръст на заетостта.

Относно доходите у нас той коментира, че хората в бедна и изостанала страна смятат, че доходите изостават, ако растат с 5 или 10%. И поясни, че без да има голям ръст на инвестициите, „само с износ не можем да дърпаме бързо икономиката напред“.

В момента виждаме много бърза динамика в някои бизнес услуги – от създаването на софтуер до изнасянето на бизнес процеси, където ръстът е 15-20% годишно, каза Лъчезар Богданов и допълни, че и доходите в тези сектори растат. Той обаче беше категоричен, че успешен бизнес може да има само с излизане на външни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
fallback