fallback

Редица трудности съпътстват началото на новия летен сезон

Неохраняеми плажове, скъпи чадъри и продължаващи ремонти по пътищата са проблем за туристическия бранш

15:48 | 13.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател

Неохраняеми плажове и скъпи чадъри, недовършени пътни ремонти и свлачища са основните проблеми пред започналия летен сезон на морето, коментираха от туристическия бранш пред bTV.

От Българската туристическа камара обясняват скъпите чадъри и неохраняемите плажове с факта, че държавата гледа на крайбрежната ивица само като източник на приходите. Затова се стига до абсурди в Несебър чадър и шезлонг да струват 30 лева, а нощувка в хотел – 20 лева.

„Цената на чадъра се формира на базата на концесионната такса, колкото е по-голяма тя, толкова ползвателите по-високи услуги ще направят. Концесионната такса се плаща на държавата, повече от ясно е какво трябва да се промени”, смята хотелиерът Григор Фиданов.

От Министерството на туризма предлагат категоризация на плажовете, подобно на хотелите. Така неатрактивните ивици ще поевтинеят и по-лесно ще намерят стопани, смятат експертите от ведомството.

Опасност, която също може да отблъсне гостите от нашето Черноморие е свлачището при Кранево. То застрашава с пропадане пътя от Златни пясъци за Албена. Засега държавата няма пари за укрепване на пътя, посочват от bTV.

Междувременно един от големите ни летни курорти – Слънчев бряг, даде началото на новия летен сезон.

“Основното затруднение в началото на сезона идва от отлива на туристи от Русия и Украйна”, коментира по време на официалната церемония министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обаче е категорична, че този проблем може да бъде преодолян: „ Не бива да забравяме, че туристи сме и самите ние – българите”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:49 | 11.09.22 г.
fallback