fallback

Преките инвестиции и инфлацията приковават вниманието през седмицата

Във вторник НС ще гласува промените в Закона за здравното осигуряване, ще разберем и дали до 19 юни управителят на БНБ ще подаде оставка

09:16 | 15.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преките чуждестранни инвестиции и инфлацията приковават вниманието през новата седмица. Продължават и общите събрания на публичните дружества, като акционерите на редица от тях се очаква да подкрепят предложенията за разпределяне на част от печалбата като дивидент.

Освен това ще видим дали през тази седмица управителят на Българска народна банка Иван Искров ще подаде своята оставка, след като председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова посочи, че той трябва да се оттегли до 19 юни.

Все пак, ето и кои ще са по-важните макроикономически и корпоративни събития, които ще следим през настоящата седмица:

В понеделник (15 юни) Националният статистически институт (НСИ) ще оповести данни за инфлацията през май.

Българска народна банка (БНБ) ще публикува своята статистика за застрахователните компании през първото тримесечие на 2015 г.

В първия ден от новата седмица своите общи събрания ще проведат акционерите на Топливо АД, ТБ Първа инвестиционна банка АД, Улпина АДСИЦ, Риъл Булленд АД и на други публични дружества.

Във вторник (16 юни) Народното събрание ще гласува промените в Закона за здравното осигуряване на извънредно заседание.

БНБ ще публикува редовното си месечно издание „Информационен бюлетин“. Публикацията съдържа широкообхватни месечни статистически данни за цялата финансова система на България в четири сектора: финансов, външен, фискален и реален.

За този ден са насрочени общите събрания на Енергони АД, Завод за хартия-Белово АД и други.

16 юни е и датата на аукциона за неизползваните права от увеличението на капитала на Уелкъм Холдингс АД

В сряда (17 юни) централната банка ще изнесе информацията за състоянието на платежния баланс към април 2015 г., за външната търговия към края на март и размера на преките чуждестранни инвестиции за първите четири месеца на годината.

Акционерите на Стара планина Холд АД и Алкомет АД се събират на този ден, както и облигационерите на Никром тръбна мебел АД.

В четвъртък (18 юни) това ще направят акционерите на Трейс груп холд АД, ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ  и Унифарм АД.

19 юни, петък, бе датата, поставена от председателя на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова като краен срок, до който управителят на БНБ Иван Искров трябва да подаде своята оставка, за да се пристъпи към избор на нов гуверньор, с нов 6-годишен мандат.

НСИ ще публикува данни за индексите на разходите за труд за първото тримесечие, както и годишни данни за издателската дейност и за лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и здравните заведения.

В петък синдиците на Корпоративна търговска банка ще представят редовния отчет за своята дейност.

В последния работен ден от седмицата ще се състоят общите събрания на Софарма АД, Софарма трейдинг АД, Уеб Медия Груп АД, Захарни заводи АД и на други акционерни дружества.

За събота (20 юни) са насрочени общите събрания на Кораборемонтен завод Одесос АД и ЗММ-Якоруда АД.

В неделя (21 юни) е общото събрание на Блек Сий Инвестмънт АДСИЦ.

Миналата седмица без никакви дебати народните представители гласуваха промените в Закона за кредитните институции, с които отпада банковата тайна за физическите и юридически лица с привилегировани лихвени условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 25.08.22 г.
fallback