fallback

София ще се бори с шумовото замърсяване

Сред мерките са модернизация на градския транспорт, автоматично управление на трафика, както и модернизация на инфраструктурата

18:03 | 11.06.15 г.

Столичната община взема мерки за намаляване на шумовото замърсяване в града. Столичният общински съвет прие днес актуализиране на План за действие за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на агломерация София, съобщи БТА.

Вносител на доклада е зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. По думите й Планът за действие отразява инвестиционната програма на Столичната община, затова и тя е една работеща програма с конкретни инвестиционни мерки.

Голяма част от мерките са свързани с подобряване и модернизация на градския транспорт, автоматично управление на трафика, въвеждането на интелигентни системи за управление на трафика, както и модернизация на инфраструктурата.

Планът за действие включва още обновяване на инфраструктурата, булевардите, подмяна на настилките. Паважът по централните улици и булеварди създават проблеми с шумовото натоварване, отбеляза Бояджийска. Тя даде за пример кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Раковски".

За намаляване на шумовото натоварване Столичната община работи за модернизацията на електротранспорта и трамвайните трасета, предприема мерки по озеленяване и изграждане на шумозащитни стени, каза зам.-кметът. Тя подчерта, че тези стени не могат да имат пълен ефект, без да е изпълнен целият комплекс от предвидените инвестиционни мерки.

Що се отнася до финансирането на съответните проекти, Бояджийска отбеляза, че то се осъществява по ОП "Транспорт" в частта за метрото, по ОП "Регионално развитие", по ОП "Околна среда" по отношение на мерките за въздуха, свързани с намаляването на шумовото замърсяване, както и проектите за закупуване на автобуси и трамваи. Предвижда се и финансиране чрез заеми от Европейската инвестиционна банка. Акумулираме различни източници на финансиране, за да осигурим изпълнението на тези мерки, каза Бояджийска. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
fallback