fallback

ПФ решава дали ще продължи да подкрепя кабинета след 1 юли

Патриотичният фронт искат среща с Павлова, Бъчварова и Борисов

13:37 | 10.06.15 г.

Патриотичният фронт (ПФ) ще изчака 1 юли, за да обяви дали ще продължи да подкрепя управляващите или вече няма да стои зад кабинета. Това стана ясно след среща между лидерите на обединението Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който им връчи и папка с писмени отговори на въпросите им.

На 27 май Валери Симеонов постави на управляващите от ГЕРБ седем искания, пет от които се отнасят към кабинета. Те трябва да бъдат изпълнени до 1 юли, защото в противен случай Патриотите ще преосмислят подкрепата си към кабинета „Борисов 2".

В гневна декларация от парламентарната трибуна Симеонов разкритикува остро управлението на държавата през първите седем месеца от мандата.

ПФ настоява за незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. "Кремиковци, с. Марчево, община Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване, както и ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразноста на останалите постройки. От Фронта искат още започване на изграждането на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли на увредените участъци от тях.

Патриотите настояват и за недопускане на увеличаването на цената на електроенергията и предприемането на административни мерки от енергийните дружества и Министерството на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби или кражби в бранша.

Сега се оказа, че ПФ чака срещи освен с Цветанов и с регионалния министър Лиляна Павлова, с вътрешния Румяна Бъчварова, евентуално дори и с премиера Бойко Борисов, за да решат дали ще продължат да стоят зад правителството.

Според Цветанов пък условията, които поставиха Патриотите всъщност не са ултиматум. Той обясни, че на разговора с него не е била поставяна темата за свалянето на доверието от парламентарното мнозинство. "Разговорът беше много конструктивен“, отчете Цветанов и добави, че няма неизпълними неща, просто трябва да има диалог.

Според него обаче има закони, които не позволяват да се изпълнят до 1 юли всички изисквания на ПФ, макар че вече се работи по проблемите, поставени от патриотите.

Освен това той призова да се има предвид, че идват избори и напрежението ще се покачва.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
fallback