fallback

Промишленото производство се върна към растежа след два поредни месеца на спад

През април индикаторът забавя темпото на годишния ръст основно заради намаленото производство на превозни средства (без автомобили) и тютюневи изделия

14:42 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През април промишленото производство се върна към растежа след два поредни месеца на спад, но забавя темпото на годишния ръст. Смесената картина издава разнопосочни сигнали за икономическата активност на старта на второто тримесечие на годината след силното първо тримесечие за българската икономика.

В четвъртия месец на годината индексът на промишленото производство* нараства с 0,2% на месечна сезонно изгладена база след спада от 0,8% през март, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). През април на годишна календарно изгладена база краткосрочният икономически индикатор забавя ръста си до 1,5% спрямо силните 2,9 на сто, отчетени през март.

Месечният ръст е налице заради производството на основни метали, мебели и кожи, а отслабването на оборотите спрямо година по-рано се дължи основно на намаленото производство на превозни средства (без автомобили) и тютюневи изделия.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база по месеци

Графика: НСИ

Основен принос за месечния ръст на промишленото производство имат добивната промишленост, която расте с 3,1% спрямо март, и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, които се покачват с 2,6%. Преработващата промишленост обаче намалява с 1% на месечна база.

През април НСИ отчита по-значителен ръст в преработващата промишленост при производството на основни метали (+10,8%), мебели (+9,1%), на кожи и изделия от обработени кожи без косъм (+8,1%) и при производството на химични продукти (+5,7%).

В сравнение с март спада производството на превозни средства, без автомобили (с 10,6%), ремонта и инсталирането на машини и оборудване (-10,3%), производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон (-10,1%), на тютюневи изделия (-6,1%), печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (-5,3%).

Заради добивната промишленост обаче съставният показател забавя растежа си на годишна база. През април тя спада с 0,8%, като същевременно производството в добивната промишленост се покачва едва с 0,3%. Това се случва и на фона на високото производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ с 6,8% на годишна база.

През април спрямо същия месец на предходната година НСИ регистрира по-значително увеличение в преработващата промишленост при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 16,9%), производството на основни метали (+13,4%), производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (+12,8%), и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване, където има ръст от 11,6%.

Намаление има при производството на превозни средства, без автомобили (-22,5% на годишна база), производството на тютюневи изделия – с 11,9%, и при производството на облекла – 9,6 на сто.

Промишленият сектор бе с основен принос за ускоряването на икономическия растеж през първото тримесечие, след като реализираната добавена стойност се покачи с 1,3% на тримесечна и с 3,4%на годишна база. Недвижимите имоти и селското стопанство са сред другите сектори, допринесли за ръста от 2% на годишна база в периода януари-март 2015 г.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 07.09.22 г.
fallback