fallback

Хиляди фермери ще имат проблеми с директните плащания, според производител

Проблем възниква, когато се наемат ниви след споразуменията, заяви Даниел Замфиров

10:02 | 08.06.15 г.

Заради софтуера на общинските земеделски служби хиляди фермери са затруднени да кандидатстват за директни плащания. Това коментира пред „Фокус“ земеделският производител Даниел Замфиров.

Той разясни, че проблемът възниква тази година и засяга случаите, в които земеделците са сключили споразумение помежду си за ползването на нивите в рамките на едно землище, но след това наемат земя. Досега по думите му не е имало проблем да се наемат ниви след споразумението. 

Сега обаче новият софтуер отчита сключените споразумения. „Ти си наел тази земя след споразумението, но в базата данни като титуляр е другата фирма, която също е участвала. По този начин ни ограничават и програмата казва, че нямаш правно основание, а реално имаме договор“, допълва Замфиров.

Според него е нормално, ако след споразумението дадена фирма не успява да си обработи земята, да я отдаде на някой колега от конкуренцията в землището, за да може нивата да се работи през текущата стопанска година, за да не остане пустееща.

Даниел Замфиров отчита, че промяната е въведена, за да се предотврати ползването на ниви без правно основание. „Този проблем не е само при мен. Той е масов в Плевенска и  Великотърновска област“, допълва производителят и дава за пример фирма, която притежава  1,5 млн. дка земя, която не успява да обработи и я преотдава на местни арендатори и фирми.

Фермерът допълва, че има риск земеделците с този казус изобщо да не бъдат допуснати да кандидатстват по директните плащания. По думите му в Никопол земята, която не може да се очертава, е около 8 хил. дка, в Плевенско - към 90 хил. дка. Проблемът засяга и  Великотърновска и в Ловешка област. Така в Северна България ще има доста стопани, които няма да получат субсидии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
fallback