fallback

Борисов: Политическата стабилност привлича все повече инвеститори

Премиерът вече очаква икономически ръст от 2% за тази година

08:51 | 08.06.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Политическата стабилност у нас привлича все повече инвеститори, съобщи премиерът Бойко Борисов пред „Нова телевизия”. Той вече очаква ръст на икономиката за тази година от над 2%.

„Следващата статистика ще бъде много по-добра”, категоричен беше премиерът, сочейки, че преди седмици са открити нови заводи в Стара Загора, Бургас, а предстои и откриването на нов завод в Девин. Тези средства ще бъдат отчетени от статистиката в следващите месеци и тогава ще стане ясно какъв е размерът на чуждите инвестиции у нас.

Събрали сме в хазната 2 млрд. лева повече спрямо миналата година, допълни още Борисов. Той посочи, че това се дължи на затегнатата работата на контролните органи, което увеличава приходите от акцизи, данъци и борбата с контрабандата.

По думите на Борисов контролните кантари по границите измерват 17 пъти повече преминали стоки, а с 60% се увеличават и приходите от акцизите.

Правителството предприема нетрадиционни мерки за борба с контрабандата, стана ясно още от думите на Борисов. Той разказа, че контролните групи са следили работата на електромерите, което е дало резултат при цигарени фабрики, в които нощно време са произвеждани контрабандни цигари.

Всяка сряда в Министерския съвет има заседание, в което участват главният прокурор, министрите на вътрешните работи и на финансите, ръководителите на Националната агенция за приходите, Агенция „Митници”, ДАНС и други организации, отговарящи за контрабандата.

"Не съм убеден, че анализът на лабораторията на Иван Костов за укриването на 1 млрд. лева от страна на „Лукойл” има основание", каза още премиерът.

Борисов обясни, че правителството прави всичко възможно да уреждането на кризата в КТБ. В края на миналата седмица беше избрана компанията, която да проследи средствата на банката. Той посочи, че е препоръчал да не бъде избрана „най-голямата компания в сектора”, защото нейно звено е участвало в продажбата на Vivacom и да няма обвинения в конфликт на интереси.

Борисов се е срещал със собственика на КТБ Цветан Василев само по бизнес въпроси. Няколко срещи е имал премиерът и с депутата от ДПС Делян Пеевски, който е бил много активен по отношение на европейските проекти в смесените райони, стана ясно в студиото на телевизията.

„Аз съм убеден, че ако Орешарски и Чобанов си бяха на мястото, имаше много по-елегантен начин КТБ да бъде оздравена и продадена”, каза Борисов и допълни, че Прокуратурата работи активно за изясняване на вината на длъжностните лица. Той се надява и че прокурорите работят и по отношение на Орешарски и Чобанов.

Той беше категоричен и че ДПС е гарантирало оставането във властта на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Борисов посочи, че ако движението не е било подкрепило размера на плоския данък, ГЕРБ е щяла да излезе от властта. Премиерът уточни още, че когато Делян Пеевски напусне ДПС, тогава движението „ще стане удобно за разговори с другите партии”.

Борисов защити и идеята да има висок праг за провеждане на референдум, за да няма иницииране на допитване за въпроси като например за излизане от ЕС, НАТО, пенсиониране на 30 години и т.н.

Главният прокурор на България не е подчинен на никого, по тази точка имаме съвпадение на ситуацията в Румъния. Според него не е необходимо да се назначи още един „независим прокурор”, който да разследва корупцията по високите етажи на властта.

Бойко Борисов изчисли, че в последните 10 години в българите са останали към 30 – 40 млрд. лева повече, отколкото при румънците заради данък добавена стойност от 24% в северната ни съседка. Сега Букурещ свали данъка до 20% и 9% за храните. „1% ДДС вкарва към 700 – 800 млн. лева в хазната”, уточни премиерът.

Според него до няколко месеца България отново ще изпревари Румъния по всички показатели, както е било преди година и половина, когато София е искала да се раздели със северната си съседка, за да може да влезем в Шенген.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
fallback