fallback

Иван Иванов: Свободният пазар ще гарантира по-ниска цена на електроенергията

Цената на топлинната енергия трябва да намалее заради спада в цената на природния газ, категоричен е председателят на КЕВР

12:00 | 06.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на електроенергията ще бъде по-ниска на свободния пазар, категорично заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в предаването „Седмицата“ на Дарик Радио.

Той припомни, че българската енергийна борса ще бъде въведена от 1 януари 2016 г. и коментира цената на електроенергията след това.

„Няма да има сериозно дълготрайно повишаване на цената на електроенергията“, заяви Иванов и даде за пример Румъния, която въведе енергийната борса преди три години. Сега там цената на електроенергията е с 40% по-ниска в сравнение с тази от преди три години, поясни той.

„Битовите потребители няма да бъдат директни участници на пазара на електроенергия. Търговците ще предлагат на потребителите електроенергия за разлика от бизнеса, който може да се появи директно на свободния пазар“, добави още председателят на КЕВР.

По думите му регулаторът ще определя цената за достъп и пренос и добавката „задължения към обществото“. В България ще има дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията от бизнеса при определени модел и цена, каза Иванов по повод факта, че в Европа токът за бизнеса е по-евтин.

Така той очаква, че цената на електроенергията на свободния пазар ще бъде по-ниска.

„Цената на топлинната енергия трябва да намалее заради спада в цената на природния газ“, категоричен бе още Иванов.

Коментарът му идва по повод исканията на топлофикациите цената да не се намалява.

„Трябва да позволим на българските потребителите да ползват по–евтина топлоенергия“, добави в тази връзка председателят на КЕВР.

Иванов заяви още, че сме на второ място по брой на енергийно бедни домакинства в ЕС след Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
fallback