IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Нищо чудно да пристъпим към намаляване на ДДС на храните

Министърът на икономиката не се отказва от идеята да се вдигне прагът за регистрация по ДДС

11:36 | 04.06.15 г. 12
Лукарски: Нищо чудно да пристъпим към намаляване на ДДС на храните

Нищо чудно и ние да пристъпим към намаляване на ДДС на храните като Румъния, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред „Нова телевизия“. Така министърът отговори на въпрос за намаляването на ДДС върху храните от 24% на 9% в Румъния.

„Румъния дълго време имаше висока ставка - 24% ДДС. Както казах вчера на Министерски съвет, през цялото това време не сме взимали директния данък ДДС от българските граждани в такъв размер, в какъвто са го взимали Румъния. В този аспект ние може да бъдем дадени като по-положителен пример от Румъния.

Като пресметнем ползите от намалението за румънската икономика, нищо чудно да пристъпим и ние към такъв вариант, каза Лукарски, като уточни, че това е хипотеза. По думите му въпросът с ДДС е в компетенциите на Министерството на финансите и засега промени не са били обсъждани.

Основната борба със сивата икономика минава през данъчното облагане, каза още икономическият министър. „Легалното пране на сивата икономика е всъщност избягване на данъците, на данъчното облагане”, посочи той. И разясни идеята си на малките и средни предприятия да се вдигне прагът за регистрация по ДДС. Според него така ще може голяма част от малкия и среден бизнес да не крие данъци и да не влиза в сивата икономика. Малките и средните предприятия в момента са принудени и заради административната тежест да влизат в сивата икономика”, смята икономическият министър.

Лукарски и друг път е коментирал, че Министерството на икономиката предлага да се вдигне прагът за регистрация на фирмите по ДДС. „Още не сме фиксирали сумата, но 100 хил. евро, както е в ЕС, е доста високо за България", каза икономическият министър през февруари.

Той посочи, че по данни на министерството е налице ръст в икономическо отношение на малките и средни предприятия. Той изтъкна и ползите от новата програма, която е насочена към малки и средни предприятия от ОП „Иновации и конкурентоспособност”.

Инвестициите в България са 3,5 пъти повече от миналата година. „Това са данни на Националния статистически институт, те съвпадат с данните на БНБ”, заяви министър Лукарски. „За първия период на 2015 г., свързан с управлението на сегашното правителство, 317 млн. лв. са инвестициите, а 204 млн. лева са парите, които са преведени по банков път от българите в чужбина официално”, уточни министъра на икономиката.

„Това, което насърчава инвестициите в България, е стабилността на управлението”, смята икономическият министър. „Това, от което се оплакват инвеститорите, е корупцията и все още неизвършената реформа в съдебната система“, допълни той. По думите му основен проблем е, че има много лицензионни и разрешителни режими, част от които ще бъдат премахнати с програма за намаляване на административната тежест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
Setver
преди 9 години
Нека да не се подвеждаме по Румъния и да смъкваме ДДС-то за храните. Ние сме различна държава с различна икономика и нямам нужда от това. По-добре е да се намали плоския данък на 5% например, така ще се симулират ПЧИ които искаме да привлечем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Няма смисъл да се намалява ДДС. Цените ще си останат същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още