fallback

Президентът иска референдум заедно с местните избори

Въпросите за мажоритарно, задължително и дистанционно гласуване отговарят на желанието на гражданите, смята Плевнелиев

12:35 | 01.06.15 г. 3

Очаква се президентът Росен Плевнелиев да предложи референдум заедно с местните избори.

Днес държавният глава коментира пред журналисти, че президентската институция и Народното събрание работят интензивно в търсене на най-доброто решение както за провеждането на местни избори, така и на референдум, при формула „2 в 1“. След като приключат разговорите с политическите партии, Плевнелиев ще направи обръщение към народа, в което ще обяви мотивите за произвеждане на национален референдум, съобщи прессекретариатът на  държавния глава.

Припомняме, че от 2014 г. президентът предлага референдум за мажоритарния вот, задължителното и дистанционното гласуване.

„Убеден съм, че по въпросите за всенародно допитване ще намерим правилната формула, така че този референдум заедно с местните избори да бъде успешен и пряката демокрация да получи подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови да го питат, но и да го чуят, а след това да действат“, коментира днес Плевнелиев.   Той изрази увереност в капацитета на Централната избирателна комисия да организира успешно национално допитване заедно с местните избори. Според него институциите ще имат достатъчно време, за да се подготвят.

Президентът коментира, че формулираните през 2014 г. въпроси за мажоритарно, задължително и дистанционно гласуване в различните му форми, включително по интернет, отговарят на желанието на гражданите и остават актуални. Предстои въпросите да бъдат окончателно прецизирани.

Той посочи, че се провеждат разговори с всички парламентарно представени политически сили за датата на местните избори и е много вероятно да се постигне пълен консенсус по този въпрос.

По време на извънреден председателски съвет в Народното събрание преди седмица парламентарно представените партии определиха за "най-приемлива дата" за местните избори 25 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
fallback