Неблагоприятните климатични условия през 2014 г. намалиха произведените количества дини и пъпеши с 51%, на картофи – с 29% и на пипер – с 22% спрямо 2013 г. Това отчита агроминистерството в анализ за произведените зеленчуци - реколта`2014 година.
Общото производство на пресни зеленчуци, картофи, ягоди и сухи бобови култури е 524 109 т, от които най-голям е делът на произведените картофи – 25% (132 651 т), домати – 23% (120 489 т) и краставици – 10% (51 297 т).
През 2014 г. оранжерийното производство на пресни зеленчуци, картофи и ягоди е в размер на 92 564 т. В сравнение с предходната 2013 г. незначително се увеличава количеството на зеленчуците, произведени в оранжериите. Най-голям е ръстът на произведените оранжерийни салати (+21%) и краставици (+9%).
Производството на основни зеленчуци по години (хил. т), източник: Агростатистика
През стопанската 2014 г. площите, използвани за производство на зеленчуци, са около 34 хил. ха, от които 33 хил. ха са открити площи, а оранжерийната площ е 894 ха.
Реколтираните открити площи са 30 хил. ха, което е с 23% по-малко спрямо 2013 г., като най-голямо е намалението на площите с краставици, корнишони и пипер.
През 2014 г. при по-голяма част от основните видове зеленчуци средните добиви се увеличават в сравнение с 2013 г. Най-голямо е увеличението на средните добиви при краставици и корнишони – до 19 943 кг/ха (35%), зрял кромид лук – до 11 920 кг/ха (15%) и домати – до 26 603кг/ха (11%).
Реализирани са 96% от произведените зеленчуци, като 66% от тях са предназначени за търговската мрежа. Зеленчуците, предадени в предприятията за промишлена преработка, са 18%, за собствена консумация – 13%, и за износ –3%.
Реализация на продукцията – реколта’2014, източник: Агростатистика