fallback

Индексът на тържищните цени спадна със 7% през май

Причината се крие в сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците

14:44 | 31.05.15 г.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отчита цените на хранителните стоки на едро, отбелязва спад със 7% през месец май, достигайки 1,340 пункта. Според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) понижението на ИТЦ, което от средата на април достига 11,8%, се дължи на сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците.

В края на месец май ИТЦ е с 2,2% по-високо ниво спрямо това през същия период предходната година.

Цените на ориза и брашното не са се изменили през май, докато зрелият фасул поевтинява с 2,5%. От своя страна захарта поскъпва с 0,8%. Поскъпване се забелязва и при слънчогледовото олио - с 3,6%, а яйцата пък поевтиняват с една стотинка.

Поевтиняване има и на кравето сирене - с 4 на сто. Същото важи и за кашкавала, който поевтинява с 0,3%, а кравето масло - с 0,7%.

По данни на ДКСБТ през май има поевтиняване на свинското и пилешкото месо в порядъка на 2-3%.

На годишна база кравето сирене поевтинява с 4,6%, а кашкавалът тип “Витоша” с 6 на сто. 3,8% е ръстът на цената на кравето масло през май. Поскъпване е отчетено и на свинското месо спрямо май миналата година - с 1,4%.

Поевтиняване на годишна база има и при месните произведения, което е в диапазона 4-8%, както и на пилешкото месо с 5 на сто.

Пореден месец на спад на цената на фасула  отчитат от ДКСБТ. През май поевтиняването му спрямо предходната година е с 21,3% За една година цената на захарта е спаднала с 14,2%, а тази на брашното - с 1,2%. Оризът поскъпва спрямо 2014 г., като ръстът на цената му е 4%, докато яйцата поскъпват с 1 стотинка.

През април цените на плодовете и най-вече тези на зеленчуците се задържаха високи. През май обаче се наблюдава характерното за сезона поевтиняване на голяма част от тях, твърдят от ДКСБТ. Цената на краставиците е намаляла с 40% през месеца. Зелените салати поевтиняват с 48%, а репичките - с 26 на сто.

В сравнение с предходния месец цените на българските оранжерийни домати се понижават с 11%, а на вносните - с 25,7%.

Експертите отчитат ръст на цената на картофите през май с 8 на сто след изчерпването на количествата от старата реколта. През този месец се забелязва ръст с 25,8% на цената на лимоните, както и на тази на ябълките - с 14,3%.

В сравнение със същия месец на миналата година има поевтиняване само на картофите с 20,6% и на репичките с 5,6%.

На годишна база се отчита ръст при доматите (30-40%), при краставиците (6%), ябълките (9,4%), бананите (13,2%) и лимоните (13,7%).

Цената на салатите се задържа значително над нивото от 2014 г., но поскъпването на годишна база е значително по-малко от това през април.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 05.09.22 г.
fallback