fallback

Етикетите ще указват страната, където е добит пчелният мед

Новите правила предвиждат полените да не бъдат изписвани на етикетите на пчелния мед

15:38 | 20.05.15 г. 1

На етикетите на пчелния мед ще бъде посочена страната или страните, където е добит, предвиждат промени в Наредбата за изискванията към пчелния мед. Измененията бяха приети по време на днешното заседание на правителството, пише правителствената информационна служба.

Новите правила предвиждат още и поленът да не се изписва като съставка на пчелния мед, защото той е негов естествен съставен елемент.

Измененията, свързани с етикетите на меда, ще влязат в сила от 24 юни 2015 година, става ясно още от решението на министрите. Целта е да се гарантират справедливи търговски практики и да се защитят интересите на потребителите.

Продуктите, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 24 юни, ще могат да бъдат продавани до изчерпване на количествата. 

Припомняме, че дебатите за полените в меда в ЕС започнаха още през 2012 година след тълкувателно решение на Съда на ЕС. С него съдиите определиха, че поленът в меда може да се дължи на намесата на пчеларите. От Европейската комисия обаче категорично се противопоставиха на това становище и отстояваха мнението, че полените са естествена добавка към меда, която е в резултат от работата на пчелите и не зависи от намесата на пчеларите. 

Полените са силни алергени и ако бяха признати за съставка, те задължително трябваше да се изписват на етикетите на меда. Това щеше да доведе до допълнителни разходи за пчеларите, свързани с тестове за установяване на количеството полени. От друга страна щеше да навреди на имиджа на меда като природен и здравословен продукт, коментираха от ЕК. 

В крайна сметка и европейските депутати подкрепиха позицията на ЕК и признаха полените за естествена, а не външна добавка на пчелния мед. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
fallback