fallback

Специални центрове ще консултират фирмите по региони

Експерти ще съветват според конкретните потребности на местния бизнес

14:58 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия и Столична община работят за съвместен център, който да обслужва бизнеса в София. Това обяви изпълнителният директор Мариета Захариева по време на конференция „Малкият и среден бизнес в София“, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

В Агенцията ще бъде създадено и звено за координация и комуникация между бизнеса и всички административни органи – отделните министерства, местната власт, банки, университети, училища, международни институции, фондове.

Работи се и по създаване на регионална мрежа от центрове на агенцията за реално подпомагане и развитие на бизнеса по места. Първоначално те ще бъдат в 9 града в страната. Представители на агенцията ще бъдат ежедневно сред бизнеса и ще създават пряка връзка за комуникация на предприемачите с агенцията.

Новата мрежа е разработена по модела на успешните практики на Австрия, Франция, Германия и Италия, където стимулирането и развитието на малкия, среден, семеен и фамилен бизнес е основен приоритет. Центровете ще предоставят индивидуални консултации в зависимост от конкретните нужди и потребности на местния бизнес.

Ролята на нашия представител ще е на така наречен „фронт офис“ на агенцията, близо до бизнеса, обясни Мариета Захариева. Целта е не просто предприемачът да бъде препратен към някоя институция, а директно да му бъде направена среща там с конкретно лице, специалист по въпросите, които го интересуват. Представителят на Агенцията ще информира фирмите за проявите като изложби, панаири, търговски мисии, които организираме и ще подпомага участието им в инициативите, които биха били от полза за бизнеса.

Това ще даде възможност да се стимулират конкретни инвестиции и развитие на кадри според нуждите на бизнеса, допълни Мариета Захариева.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че София е останала номер 1 по привличането на инвестиции в страната. По нейните думи са вложени над 1,5 млрд. лв. в града за инфраструктура, екология и образование.

Зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев каза, че в София работят над 100 хиляди фирми, от които 98% са малък и среден бизнес. Общо заетите в града са около 700 хиляди души, от които около 300 хиляди работят в малки и средни предприятия, допълни той.

Стойнев заяви, че приоритет на общината е създаването на фермерските пазари за подпомагането на малките производители. Целта е във всеки един ден от седмицата да се знае къде в София има фермерски пазари. Пилотно вече бяха реализирани такива на пазарите „Иван Вазов“, „Римската стена“ и парка „Заимов“. Предстои и на други места, каза още Николай Стойнев, цитиран от БТА.

По думите му Столичната община води последователна политика за стимулиране на малкия и среден бизнес в София. Тя е свързана с намаляване на таксите и данъците на бизнеса. Той отбеляза намалената такса "смет" от 12 на 10 промила и намалената на два пъти такса за тротоарно право, както и намаленият няколко пъти туристически данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 12.09.22 г.
fallback