fallback

Безплатни лекарства за малки деца и пенсионери предлагат от АБВ

Необходимите средства за целта ще са между 30 млн. и 50 млн. лева

12:19 | 18.05.15 г. 1

Достъп до безплатни медикаменти за децата до 7-годишна възраст и гражданите над 65 години с хронични заболявания предлагат в свой проект за изменение в Закона за здравното осигуряване депутати от АБВ.

Проектът е публикуван на сайта на Народното събрание.

В мотивите си те посочват, че България е на второ място по смъртност на деца до 1-годишна възраст в Европа със 7,8 промила, като за Северозападен и Югозападен район тази стойност има двуцифрено изражение. Според тях безвъзмездното отпускане на лекарства за децата до тази възраст ще позволи равен достъп на всички семейства с малки деца до медикаментите, необходими за тяхното лечение при заболяване, независимо от финансовите възможности на родителите и ще има значителен ефект особено за тези с ниски доходи.

За втората група - граждани над 65 г. с хронични заболявания, безплатното отпускане на средства за лекуване на водещото заболяване е от съществено значение, посочва се в мотивите.

Отбелязва се, че страната ни е на първо място в Европа по едни от най-тежките хронични заболявания: диабет и болестни състояния, свързани със сърдечно-съдовата система. И двете водят до рязко съкращаване на продължителността и качеството на живот, като са и с висока степен на летален край. Според вносителите от АБВ като правило тези граждани са пенсионери с изключително ниски доходи, което често принуждава болните да се отказват от закупуване на лекарства по финансови причини, което пък води до рязко влошаване на тяхното здравословно състояние и перспектива за живот.

Депутатите уточняват, че е много трудно да се изчисли финансовата необходимост от средства за реализацията на двете предложения поради отсъствието на необходимите данни и статистически изследвания. Те все пак посочват, че необходимите средства са между 30 млн. и 50 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
fallback