fallback

Само 7 процента от заетите в земеделието българи са под 35 години

Ниските изкупни цени на продукцията, бюрокрацията при субсидиите и затрудненият достъп до кредити са пречките пред развитието на сектора, според изследване

15:57 | 16.05.15 г.

Само 7 процента от заетите в земеделието българи са на възраст под 35 години. Производителността в селското стопанство у нас е пет пъти по-ниска в сравнение с другите отрасли в страната и като цяло по този показател сме на последно място в Европейския съюз (ЕС).

Това съобщи днес анализаторът от агенция "Афис" Чавдар Найденов при представянето на резултатите от социологическото проучване "Социално предизвикателство пред социалистите: как да бъдат привлечени млади хора в сектор "Земеделие", предава БТА. 

Изследването е направено по поръчка на Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и е проведено в периода 30 април - 6 май сред 1 050 души на възраст от 18 до 40 г.

Според данните делът на хората над 55 г., заети в земеделския сектор у нас, е 63 на сто - с 10 години повече от средната възраст на земеделците в ЕС. Заетостта в аграрните райони на България е само 51 процента, докато в ЕС като цяло е 64 на сто.

Стопаните на малки ферми работят и други занятия, сочат данните от изследването. При стопанства под 5 хектара над 85 процента от земеделците отделят на фермата само половината от работното си време.

Според 44,5 на сто от анкетираните най-голямата пречка за разширяване на земеделското производство у нас са ниските изкупни цени на продукцията. Около 1/3 от респондентите посочват като проблем тежката бюрокрация при получаване на субсидии, а за 1/4 от анкетираните пречка е затрудненият достъп до кредитен ресурс.

В същото време повече от половината участници в проучването не са оптимисти, че ако достъпът до кредитиране и субсидии се подобри, младите хора ще напуснат градовете и ще се заемат със селскостопанско производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:17 | 05.09.22 г.
fallback