fallback

ГЕРБ иска отпадане на тайното гласуване за избор на магистрати във ВСС

От партията започват събирането на подписи за промени в Конституцията

17:32 | 15.05.15 г.

ГЕРБ предлагат да отпадне тайното гласуване за избор на магистрати във ВСС. Искането е записано в проекта за промени в Конституцията, които депутатите на Бойко Борисов раздадоха на всички групи в парламента.

Тайният вот в съвета беше една от ябълките на раздора в съдебните среди. Споровете се разгоряха най-вече около избора на председател на ВКС. Тогава правосъдният министър Христо Иванов, Реформаторите и част от членовете на ВСС настояваха вотът да е явен.

Това обаче не стана, но премиерът Борисов обеща, че практиката ще бъде променена. Така и стана, днес от ГЕРБ обясниха, че следващата седмица ще започнат да събират подписи за внасянето на промените в Конституцията в деловодството на парламента. За това са необходими 60 депутатски подписа.

Всички предложени изменения в основния закон са свързани със съдебната власт. Едно от тях е разделянето на ВСС на две колегии, а пленумът на ВСС да се занимава с бюджета и общи въпроси.

Сред предложенията за изменения е залегнало и искането на Реформаторите освен годишния доклад на главния прокурор, Народното събрание да може да го изслушва и да разглежда и други доклади. От проекта обаче е отпаднало друго искане на РБ – за възможност за импийчмънт на обвинител №1, нещо срещу което се обяви и самият Сотир Цацаров.

"Вчера имахме няколко срещи с колеги от Реформаторския блок, от Патриотичния фронт и от АБВ", припомни Лазаров. От думите му стана ясно, че АБВ са изразили резерви и са поискали време да се консултират за това дали Велико народно събрание трябва да се произнесе по двете квоти на ВСС.

Днес Висшият съдебен съвет отстрани временно Румяна Ченалова от длъжността "съдия“, съобщиха от Висшия съдебен съвет. Предложението бе внесено от главния прокурор Сотир Цацаров и бе включено като допълнителна точка от дневния ред - заради привличането й като обвиняема по обвинение за длъжностно и документно престъпление.

Решението за отстраняването беше прието единодушно от членовете по време на редовното заседание на съвета. През януари Ченалова бе отстранена от длъжност за 6 месеца заради водено срещу нея дисциплинарно производство.

Въпреки че този срок все още не е изтекъл, членовете на ВСС отстраниха Ченалова на друго основание.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
fallback