fallback

М. Стоянова: Нели Кордовска е дала указанията за привилегированите депозити в КТБ

Правителството не може да харчи излишъка в бюджета за непредвидени разходи, посочи още депутатът

10:49 | 14.05.15 г. 7

Указанията за превръщането на привилегировани депозити в КТБ в обикновени са дошли от директно от Нели Кордовска, от името на Фонда за гарантиране на влоговете, която в този момент ръководеше и Банковия надзор в БНБ, съобщи в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. „БНБ не е давала подобни указания“, каза още тя.

Депутатът посочи, че при прехвърлянето на депозитите Кордовска и квесторите в банката са тълкували закона във вреда на обществения интерес.

„Не мога да си го обясня. Дори когато юристите имат различни тълкувания, когато си на такава позиция, си длъжен да застанеш зад онова тълкувание, което ще защити обществения интерес“, смята Стоянова.

Според нея банкова тайна не трябва да има за банки, изпаднали в несъстоятелност, нито за депозанти, нито за кредитополучатели. Стоянова би подкрепила искането на ДПС за отпадането на банковата тайна в случая с КТБ, но допълни, че трябва да бъде намерена „точната форма“.

Депутатът направи коментар и за изпълнението на бюджета през последните месеци. През март и април приходите в бюджета надвишават разходите, като за април разликата е над 1 млрд. лева, сочат предварителните разчети на Министерството на финансите. Тези допълнителни средства обаче могат да бъдат харчени единствено за покриване на дефицита в бюджета, а не за непредвидени разходи, стана ясно от думите на депутата.

Ако кабинетът реши да изразходва тези средства за дейности извън предвидените в бюджета, ще се наложи актуализация на финансовата рамка за годината. „Правителството само не може да изхарчи нито един лев от този излишък за разходи“, каза още депутатът.

Според нея обаче актуализация на бюджета в средата на годината няма да се наложи. До края на годината вероятно и излишъкът ще се топи, защото през втората половина на годината традиционно започва повишаването на разходите.

Средствата от ЕС също няма да са в такива големи размери, защото правилата са такива, че Брюксел разплаща проектите с половин година забавяне и получените около 1 млрд. лева от Европейската комисия всъщност са за проекти от края на миналата година, обясни още Стоянова, която е и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Увеличените приходи са в резултат основно на борбата на правителството със сивия сектор и контрабандата, смята депутатът. Тя посочи, че има „изключителен синхрон“ в работата на Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“, специалните служби и прокуратурата. 

Случващото се в КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
fallback