fallback

Прокуратурата изиска от БНБ указанията към квесторите в КТБ

Разследването няма да е дълго и сложно, заяви Сотир Цацаров

18:09 | 13.05.15 г. 2

От БНБ са изискани всички указания, които Централната банка и всички отговорни лица в нея са давали на квесторите в КТБ, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. 

Той уточни, че става дума както за общи указания за начина, по който трябва да се процедира, така и за указания, които се дават по конкретни въпроси. Разследващите трябва да преценят какво е естеството на указанията и дали те са били спазвани.

Цацаров посочи, че разследването няма да е дълго и сложно и по него ще бъдат разпитани депозантите, които са упражнили правото си да развалят договорите си в КТБ. По думите на главния прокурор по разследването трябва да се проверят депозитите с преференциални лихви, защото има такива, които са достигали до 9,8 на сто.

"Трябва да се достигне и до втори въпрос от всички тези преференциални влогове - за кои е упражнено правото да бъдат развалени, има ли такива, които са преценени от квесторите, че са превърнати от преференциални в нормални, които следва да бъдат гарантирани и подадени ли са те към Фонда за гарантиране на влоговете, и дали той е изплатил средствата", каза Цацаров.

Главният прокурор уточни, че юридически лица с преференциални депозити в КТБ имало много, а по отношение на физически лица има свобода на договаряне и банката е в правото си да предложи това.

"Ние не можем да укорим някого, че е тръгнал да получи повече пари от тези, с които разполага. Въпросът е дали можеш, разваляйки договора, да го превърнеш в обикновен", посочи той, цитиран от БТА.

"Ясно е, че има договори, които са били предсрочно прекратени, когато КТБ затвори, но и такива, които са били предоговорени. Пътят на вторите ще се проследи подробно, за да стане ясно дали тези договори са стигнали до Фонда за гарантиране на влоговете, дали са били изплатени сумите по тях. Има известни имена сред тези, които са с преференциални депозити", каза главният прокурор, но отказа да съобщи имена.  

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
fallback