fallback

И зърнопроизводители искат удължена кампания за директни плащания

Проблеми със софтуера и новите правила бавят кампанията, според НАЗ

17:59 | 12.05.15 г.

Зърнопроизводителите поискаха срокът на кампанията за директни плащания да бъде удължен до 29 май. Подаването на заявления за директни субсидии за обработваемата земя неколкократно е прекъсвано поради технически неизправности и несъвършенства на софтуера, изтъкват от Националната асоциация на зърнопроизводителите в писмо до МЗХ.

В становището на организацията се казва, че част от общинските земеделски служби нямат капацитет за качествено и бързо обслужване на фермерите. Вследствие процесът по заявяването за подпомагане на места върви със значително забавяне спрямо миналогодишната кампания.

Новите правила и усложнените изисквания на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г. в частта на директните плащания създават сериозни предизвикателства пред земеделските производители и общинските служители, особено що се отнася до покриване на зелените изисквания, очертаване на екологични площи, както и до заявяването на някои от новите схеми на директните плащания, изтъква НАЗ.

Според зърнопроизводителите новото изискване на националното законодателство за правно основание за ползване на нивите като задължително условие за подпомагане е довело до проблемни и спорни казуси.

Двуседмичното удължаване на срока за подаване на заявленията за подпомагане (до 29 май 2015 г.) ще даде възможност да се навакса изоставането, се казва в становището.

През април същото поиска и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), но те искаха кампанията да приключи на 15 юни, вместо на 15 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 07.09.22 г.
fallback