fallback

Преглед на печата за 12 май

08:05 | 12.05.15 г.

Бюджетът е загубил само 26 млн. лв. от ниската цена на петрола

В. Капитал Daily

Държавният бюджет е загубил 139.2 млн. лв. за три месеца заради поевтиняването на петрола, това сочи анализ на финансовото министерство за събираемостта на приходите, с който "Капитал" разполага, показва, че това е прекият брутен негативен фискален ефект. Той до голяма степен е компенсиран чрез повече внос, поскъпването на долара спрямо еврото и лева, а ако съдим по изказванията на премиера, финансовия министър и директора на митниците – ефект би трябвало да оказва и борбата срещу контрабандата. В крайна сметка постъпленията от вноса на суров петрол за първите три месеца на годината са 163.7 млн. лв., или с 26 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2014 г., което е нетният негативен ефект.

От анализа се вижда, че има значително увеличение на внесените количества в страната. Това се дължи на рязкото поевтиняване на суровината. Трябва да се има предвид, че през периода януари - март 2014 г. "Лукойл Нефтохим" работеше с ограничен капацитет заради планов ремонт. Това означава, че количественото сравнение се прави при ниска база от предходната година.

Какво стана в Куманово?

В. Капитал Daily

Странната антитерористична операция, която завладя за един ден квартал на македонския град Куманово, приключи. Но и след края й няма особена яснота за случилото се там. Македония е страна с контролирани медии и силна хватка на властта върху информацията, което прави трудно отделянето на лъжа от истина, особено в екстремни ситуации. Както казва в интервю за "Капитал" зам-председателят на най-голямата опозиционна партия СДСМ Радмила Шекеринска, именно липсата на свободни медии е най-големият проблем и изостря всички останали (вижте интервюто тук).

Осем полицаи и 14 "терористи" са загинали в следствие на продължилите 16 часа престрелки в квартала Дива населба. Полицията показа кадри на пленени мъже в камуфлажни дрехи, някои от които носеха отличителни знаци на албанската групировка Национална освободителна армия (НОА), която участваше в гражданската война през 2001 г. Лицата им не се виждаха, но според МВР на Македония, сред тях са хора като Бег Ризаж и Дене Шеку - двамата са бивши участници в албанските формирования от гражданската война, а по-късно са и бодигардове на настоящия партньор в управлението на страната - лидерът на албанския Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети. Според премиера Никола Груевски, някои от мъжете са били "в Близкия изток", където са участвали във военни действия. Само ден преди атаката, в Косово 32-ма души бяха осъдени за връзки с "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Университетите с прием по икономика намаляват с 50%

В. Сега

Над 1/2 от държавните университети, които обучават в професионално направление "икономика", вероятно ще бъдат орязани от субсидия за него. Масово свиване на държавното финансиране ще има и при специалностите право и администрация и управление. Това са част от очакваните ефекти от промените в закона за висшето образование (ЗВО), представени от просветното министерство.

Както "Сега" писа, поправките въвеждат нов модел на прием във вузовете, който ще зависи в много по-голяма степен от качеството на обучението, отколкото в момента. За отпускане на прием за държавна поръчка в бъдеще ще се оценяват учебната и научната дейност, реализацията на завършилите, икономическите приоритети на държавата и предложенията на съответния университет. Така университетите, открили в последните години несвойствени за профила си специалности, повечето от които са и с ниски рейтинги, няма да получат за тях държавно финансиране, тъй като не могат да отговорят на изискванията за качество.

София сменя счупени плочки около НДК за над 1 млн. лв.

В. Сега

Ремонтът на парка около НДК, който е за 13.5 млн. лв., включва подмяна само на счупените плочки, а не на всички настилки в парка, както се очакваше първоначално. Това стана ясно вчера при представянето на графика на ремонта, който трябва да приключи до октомври.

Именно подмяната на настилките е най-скъпата част от ремонта. В обявената обществена поръчка кметството беше заложило да задели 6.2 млн. лв. без ДДС за тях, тротоарите, осветлението и велоалеите. В крайна сметка обаче е приета по-ниска цена - 4 675 897 лв. без ДДС, а сумата конкретно за смяна на счупените плочки е за 1.1 млн. лв. без ДДС. За изпълнител е избран "СК-13 ПЪТСТРОЙ". "Местата, на които ще се подменят, са само там, където е необходимо. Цветът е подбран сходен на този, който е в момента. Но както може да се убедите, дори и сега на територията на парка гранитът е с различни нюанси на сивото и бежовото и избраният е в близък нюанс до техния", обясни директорът на дирекция "Зелени системи" Ралица Маджарова.

РБ и патриотите готвят общи кметски кандидатури

В. Сега

Преговори за взаимна подкрепа на кандидат-кметове водят Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ), научи "Сега". Сред градовете, в които се готви сътрудничество, са трите най-големи в провинцията - Пловдив, Русе и Варна. В морската столица фронтоваците ще застанат зад Чавдар Трифонов, който е официално независим претендент, но де факто е кандидат на реформаторите. Те пък от своя страна ще застанат зад депутатите Искрен Веселинов в Русе и Славчо Атанасов в Пловдив, които са от средите на патриотите.

Полицаи и надзиратели излизат на протести

В. Стандарт

Полицаи и надзиратели на съдебната охрана планират протестни действия. Вчера синдикатите в МВР обсъдиха с вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова пенсионната реформа в сектор "Сигурност". След срещата стана ясно, че най-големият синдикат на служителите на МВР не е постигнал съгласие с вътрешния министър за тригодишен буфер преди въвеждането на новите условия за пенсиониране, както и за обсъждане на минималната възраст от 52 години и 10 месеца. В края на седмицата от Синдиката на МВР ще вземат решение и за предстоящи протестни действия, съобщава БГНЕС.

На 15 май 2015 г. в Пловдив ще се проведе заседание на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите. Надзирателите били против намеренията на Министерството на правосъдието да извърши съкращения на служители от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Работещите в затворите са категорични, че вместо уволнения има необходимост от увеличение на щата.  

Софтуер ще засича фалшиви данъчни декларации

В. Новинар

Нов софтуер ще „залавя” данъкоплатци, които подават неверни декларации за доходите си. Софтуерът ще подпомага работата на Националното бюро по установяване на конфликт на интереси. То ще бъде създадено към Министерския съвет. Това се предвижда в изготвения в края на април проектозакон за пресичане на корупционните практики. За него съобщи вицепремиерът Меглена Кунева. „Ако например има сигнал, че някой кара кола, която е твърде скъпа, ще се прави специална проверка. Ако има 10 000 лв. разлика от това, което получаваш и начина, по който живееш, ще се извърши дълбочинна проверка”, уточни тя.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:05 | 20.08.22 г.
fallback