fallback

КАТ-София вече издава новите малки талони за автомобилите

Смяната не е задължителна, ако валидността на стария талон не е изтекла

17:56 | 11.05.15 г.

КАТ-София започна да издава новите малки талони за регистрация на автомобилите. Цената им е 9 лева, като смяната не е задължителна, ако валидността на стария талон не е изтекла, съобщи БНР.

Във втората част на талона вече се съдържат почти всички данни за автомобила, вписани в първата част на документа - натоварване на оси и маса на превозното средство, техническа допустима маса. Вписани са още видът на горивото, мощността на двигателя, брой места за сядане.

Новите документи имат няколко защити с цел да се предотврати тяхното фалшифициране, обясни комисар Бойко Рановски, началник на пътната полиция в Главната дирекция "Национална полиция".

След тази промяна в съдържанието на малкия талон на автомобила няма да се налага пътуващите за Гърция и Унгария да носят големия талон със себе си.

Образци от свидетелството ще бъдат изпратени до всички държави в ЕС. Началникът на КАТ Тенчо Тенев заяви, че в София всеки ден се регистрират над 700 коли, предаде БТА.

Припомняме, че въпросът за пътуващите до тези страни стоеше нерешен от години. В Гърция например при проверка изискват пълни данни за автомобила, включително тегло и натоварване на осите. Те обаче не са в малкия талон. Българските шофьори по принцип не носят големия талон в автомобила, защото, ако откраднат колата, така тя лесно може да бъде продадена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
fallback