fallback

Плевнелиев: Времето за подготовка на реформи от страна на кабинета изтича

Докато аз съм държавен глава, България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС, заяви президентът

22:18 | 08.05.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Времето за подготовка на реформи от страна на кабинета на премиера Бойко Борисов изтича. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама“ на БНТ, цитиран от Dnes.bg.

„В следващите месеци очаквам да видим реформи. Образователната сфера е много наболяла, има нагласа и за реформи и в сектор „Сигурност“, за да могат тайните служби да излязат на светло и да започнат да работят", изброи той.

По думите му предстоят реформи в енергетиката, в българското правораздаване и здравеопазване.

„Имам очаквания за по-бързи действия за Корпоративна търговска банка“, коментира той казуса. „Досиетата все още не се отварят. Предупредих, че, ако не се отворят досиетата за КТБ, подмененият преход ще продължи", предупреди държавният глава.

„Ще повярвам тогава, когато видим върнати пари и осъдени”, отсече Плевнелиев.

На въпрос за втори президентски мандат той отново заяви, че е рано за политически сметки.

„Лично аз искам да дам пример в тази посока. До следващата година от мен друг отговор няма да чуете”, уточни той.

„Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради, които демонстрират военна мощ и оръжия за масово поразяване“, така президентът коментира факта, че няма да присъства на утрешния парад по случай 9-и май в Москва.

„Със сигурност се впечатлявам от отговорни политически действия, решения, затова как да създадем и гарантираме мира, дълготрайно и устойчиво в Европа“, допълни Плевнелиев.

„Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите – над 50 милиона от най-кървавия конфликт в историята на човечеството - Втората световна война”, каза още той.

„Искам българската външна политика, която в продължение на 45 години през комунистическия режим беше на 16-та Република, да остане в миналото. Искам да провеждаме външна политика, която да отговаря на националния интерес, а той е дефиниран от Левски - той ни завеща, че зависи от всеки един, за да бъдем равни на другите европейки народи“, обясни президентът.

„Докато аз съм държавен глава, България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС”, заяви Плевнелиев.

„Искаме тук, в България, по начина по който се обединихме в нашата оценка за фашизма, да е по същия начин и за комунизма. Двете страни на монетата на тоталитарните режими”, коментира президентът.

По думите му, когато се нарушават основните принципи на международния правов ред - и то в Европа, не бива да се мълчи.

„Като държавен глава аз правя разлика между Кремъл и Русия. Моята позиция не е крайна. Тя съответства на ООН, както и на Европейския съвет”, допълни Плевнелиев.

По думите му в украинската криза, както и в действията на Москва към ЕС, се виждат предпоставки за неспазването на върховенството на закона и принизяване на правовия ред такъв, какъвто е бил създаден.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
fallback