fallback

Земеделски учени ще блокират пътища в Североизточна България заради съкращения

В 20 института на Селскостопанската академия персоналът ще бъде драстично орязан

16:01 | 08.05.15 г.

Учени от земеделски институти са готови да блокират пътища в Североизточна България заради готвените съкращения в звената на Селскостопанската академия, съобщи КНСБ.

По информация от Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието, в 20 института на Селскостопанската академия се подготвят масови съкращения, а само в шест не са предприети такива действия. Планира се да бъдат съкратени общо 350 души, но не учени, а други служители, заети в стопанствата на институтите.

Работещите в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и в русенския Институт по земеделие и семезнание (ИЗС) „Образцов чифлик“ са заявили готовност за протестни действия.

Напрежението в Добруджанския земеделски институт е породено от решение на Управителния съвет на Селскостопанската академия за 16% съкращения на персонала. Исканията са решението да бъде преразгледано и  съкращенията да бъдат не повече от 10%.

Протестните действия ще се провеждат от 11 до 15 май 2015 г. включително от 12 до 13 ч. с блокиране на пътя Добрич – Кардам, на разклона за Добруджански земеделски институт. Работещите заявяват, че ако до 15 май не бъде преразгледано решението,  протестът ще продължи до 17 май 2015 г.

В Русенския институт се очаква да бъдат съкратени 36% от персонала, по  информация от местната структура на синдиката. Учените се готвят да блокират движението по Дунав мост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
fallback