fallback

Издръжката на живот за домакинство нараства до 2253 лв. към края на март

Над половината домакинства са с доход на лице до 360 лв., сочи анализ на КНСБ

13:07 | 30.04.15 г. 10

2253 лева са необходимите средства за издръжка на живот за четиричленно домакинство в края на първото тримесечие на 2015 година или по 563,21 лв. на човек. Това показва наблюдението на потребителските цени и издръжката на живота на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ през март 2015 г., съобщиха от синдиката.

Сумата е минимумът, с който трябва да разполага домакинство от четирима души, за да се храни съобразно необходимите норми и да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище.

Издръжката на живота е нараснала с 0,5% в сравнение с предходния тримесечен период. На годишна база се отчита задържане на същите нива, след като година и половина се наблюдава тенденция на устойчиво намаление.

Тримесечният темп на нарастване на издръжката на живота основно се дължи на поскъпването на хранителните стоки, обуславяно от сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове, посочва се в анализа.

При нехранителните стоки продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива както на тримесечна, така и на годишна база. Устойчивото намаление при тази група основно се дължи на международната динамика на цените на петрола от края на 2014 и началото на 2015 г. Ефектите от продължителния спад на цените на петрола се отразяват най-вече в транспортния сектор и логистиката, пише още в документа.

Друг важен показател е ограниченото потребление на домакинствата, трайно наложило се след 2007 г. През 2014 г. за едногодишен период се отчита нарастване на крайното потребление на домакинствата, но едва с 2%, след отчетен спад от 2,3% през 2013 г.

При хранителните стоки се отчита ръст спрямо предходното тримесечие с 0,5%, а на годишна база с 0,8%. През първото тримесечие на 2015 г. е регистрирано нарастване на цените на основни хранителни стоки - зеленчуци, плодове, хляб, месо.

Задържането на средните стойности на издръжката на живота основно се дължи на нехранителните стоки, като средно за групата се отчита намаление с 0,6%, а на годишна база с 0,9%. Нарастване на цените е регистрирано най-вече при облекло, обувки и лични принадлежности с – 4,1%; ·както и при транспорта и съобщенията с -1,5 на сто.

Годишният общ доход на лице от домакинството през 2014 година остава непроменен спрямо 2013 г. Средномесечният размер на общия доход на лице е 401 лв., което представлява около 71% от необходимите средства за издръжка на живота, констатира още анализът.

В номинално изражение най-силно са намалели източниците на доходи от извън работна заплата с 9,2%, от домашно стопанство 13,0%, обезщетения за безработни с 18,7%, от собственост с 25,0%, от продажба на имущество с 62,5%.

Домакинствата все по-малко разчитат на доходи от домашно стопанство. През 2014 г. едва 1,4% от общите доходи на семействата се е формирал от такива източници, при 1,6% през 2013 г. Все още обаче за голяма част от домакинствата, особено от селските райони, натуралните доходи имат решаващо значение за „връзване” на бюджета и осигурява прехраната вътре в домакинството, констатират експертите.

Повече от половината от домакинствата са с доход на лице до 360 лв., а той представлява около 64% от необходимите средства за издръжка на живот. Това означава, че тези домакинства са принудени да се самоограничават в разходите и да свиват потреблението, пише в анализа на Института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
fallback