fallback

Преглед на печата за 29 април

07:42 | 29.04.15 г.

"Софиямед" ще получи най-голямо увеличение на бюджета от здравната каса в. Капитал Daily

По ирония на съдбата "Софиямед", болницата, в която новородено беше пребито от акушерка, ще получи допълнителни средства от здравната каса за родилното отделение, както и за останалите клиники на веригата. Тя ще бъде подкрепена с най-големия възможен допълнителен бюджет от здравната каса – близо 3.6 млн. лв., или повече от 10% от очакваното увеличение на парите за всички болници. Това става ясно от разчетите на здравната каса, която предлага надзорният й съвет да одобри отварянето на оперативния й резерв и да разпредели 34.516 млн. лв. като допълнителен бюджет на клиниките.

Бюджетът на всички болници през тази година е до 95% от парите, които са получили от касата през миналата. Част от клиниките тях получават 95%, а други – 80%. Всички те имат трудности, но повечето се справят с лимита, без да протестират. Оказва се обаче, че в други случаи натискът работи. Най-голямата верига частни болници в България, в която влизат "Софиямед", "Пълмед", "Бургасмед", клиниката  МБАЛ "Здраве" в Пазарджик, както и още няколко частни клиники, бяха обявили преди няколко седмици, че ще протестират символично на професионалния празник 7 април заради наложените лимити на болниците. Сега те имат корекции в бюджета си, показват разчетите.

"Масовото изтребление" на арменците втвърди тона на Анкара в. Сега

Смекченият тон на декларацията на българския парламент по повод гоненията срещу арменци по време на Първата световна война, където международната формулировка "геноцид" бе заменена с "масово изтребление", не удовлетвори Турция. Анкара в прав текст обяви, че този акт на Народното събрание ще се отрази зле върху двустранните отношения.

"Решението, прието от българския парламент на 24 април 2015 г. във връзка със събитията от 1915 г. по инициатива на ултранационалистическата ксенофобска расистка партия "Атака" показва антагонистично отношение към Турция. Турция отхвърля тази клевета срещу своята история", се посочва в документа, качен на страницата на външното министерство в Анкара. Според турската страна българското НС е станал заложник от "екстремистките елементи в него и пренебрегва хуманитарните и конкретни инициативи, които Турция е предприела по този исторически въпрос". След което се казва: "Няма съмнение, че това решение ще се отрази негативно на отношенията между Турция и България".

Сметната палата подхваща „Атака“ заради членски внос от 1.3 млн. лв. в. Сега

Изумителната сума от 1.3 млн. лв., събрана от членски внос през 2014 г., ще бъде обект на специален интерес от страна на Сметната палата при предстоящата проверка на финансите на "Атака". Това стана ясно от интервю на шефа на одитния орган Цветан Цветков пред Нова тв. Размерът на събраните средства е подозрително висок на фона на резултата на националистическата партия на последните парламентарни избори - едва 148 хил. гласа. Освен това преди 3 г. партията не е декларирала доход от членски внос, а през м.г. - около 300 хил. лв.

По принцип всяка партия записва размера на членския внос в устава си. От "Атака" обаче са посочили единствено, че такъв се заплаща всеки месец, както и начинът на разпределението му в рамките на партията, но не и какъв е размерът му. "Дали членската маса е нараснала или индивидуалният членски внос е нараснал, това подлежи на проверка", коментира лаконично Цветан Цветков. Формацията на Волен Сидеров е получила още 726 хил. лв. от дарители, както и 3.2 млн. лв. от държавна субсидия. Заедно с всички други партии, които са подали в законовия срок (31 март) годишните си финансови отчети, "Атака" ще мине през задължителен одит. Проверката ще продължи до 30 септември.

21 митничари изхвърчаха от системата в. Новинар

21 служители на митница Свиленград останаха без официална работа от вторник, след като си получиха заповедите за уволнение. Раздаването им е започнало още в понеделник и е продължило и на следващия ден, съобщиха от агенция „Митници“.

Освободен е бил и директорът на Гранична полиция Милен Пенев. Той беше назначен на поста след оставката на предшественика си Захарин Пенов след инцидента с обърналия се камион с полицаи на българо-турската граница в края на миналата година.

Соковете с добавена захар са аут от пазара в. Новинар

Плодовите сокове с добавена захар вече официално са вън от българския пазар.

Проверка на "Новинар" показа, че директивата на Европейската комисия срещу поставянето на подсладители в тях се спазва. "Не съм чувала за такава промяна, но производителите отдавна започнаха да подменят опаковките. Може би е заради това", коментира продавач консултант.

Забраната за допълнителното поставяне на захар в соковете бе въведена на 28 октомври 2013 г., а производителите имаха 18-месечен преходен период, за да отговорят на изискванията. "Предполагам, че наистина са имали някакъв гратисен период. Иначе щяха още днес да подменят соковете и да ни доставят други, ако в предишните е имало захар", допълни друг търговец.

Пивоварна инвестира €30 млн. в Хасково в. Стандарт

Най-големите инвестиции в пивоварния бранш у нас за последните две години са направени в пивоварната "Астика" край Хасково. Това обяви Марко Ниаваро, генерален директор на "Каменица" АД, която е собственик на пивоварната. Ниаваро откри модернизираната структура на пивоварната. В логистичната база, която е разширена на терен от 20 000 кв. м, в изградената пречиствателна станция и в производствените технологии, вложенията за 18 месеца са 30 млн. евро. Това превръща Хасково в града с най-голяма частна инвестиция в региона.

От модернизираната логистична база дружеството отчита спад с около 10% на логистичните си разходи, посочи Марко Ниаваро. Не малко пари са инвестирани в изграждането на пречиствателна станция за отпадни води с анаеробен реактор, която е уникална за България заради възможността за производството на биогаз, който ще се използва за производствените нужди. Общата стойност за интегриране на иновативната технология е близо 3 млн. лв. и ще позволи пречистването на 60% от отпадъчните води, отделяни в производствената дейност на пивоварна "Астика", освен това ще пречиства и отпадните води и на всички фабрики в Северна индустриална зона на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
fallback