fallback

КТ "Подкрепа" предлага да се създаде фонд за вноските за втора пенсия към НОИ

Така ще се избегнат двете крайни предложения, които се дискутират в момента, каза Димитър Манолов

11:14 | 23.04.15 г. 2

Създаването на специален фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), в който да се събират вноските за втора пенсия на хората, които не изберат частен пенсионен фонд, ще обсъжда днес Надзорният съвет на НОИ. Предложението ще бъде внесено днес от името на КТ "Подкрепа", съобщи БНР.

Президентът на синдиката Димитър Манолов обясни, че предложението не променя по същество настоящата схема, а тя е, че ако някой новопостъпил на пазара на труда не си избере пенсионен фонд, то бива служебно разпределен в някой пенсионен фонд.

„Не пречи нищо НОИ да създаде един такъв фонд и средствата на тези лица да постъпват в този фонд, за да бъдат управлявани и ако лицето реши след време да избере друг фонд, да може да го направи“, обясни той.

Това предложение е по средата между двете идеи, които съществуват в момента, допълни Манолов. Той уточни, че така ще се избегнат двете крайни предложения - вноските за втора пенсия да отиват в „общия кюп“ в НОИ или пък да отиват против волята на лицето в частен капиталов фонд.

По думите му е необходимо тристълбовата система да заработи, така че стълбовете да се допълват. В момента взаимовръзките вътре в нея са разкъсани и те трябва да бъдат поправяни, посочи той.

Очаква се Надзорният съвет на НОИ да даде становище по това предложение, каза той и допълни, че решението е на политиците.

Предложението за възможност за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване влиза в настоящия пакет от мерки за пенсионната реформа.

Припомняме, че първоначално измененията в Кодекса са социално осигуряване (КСО) даваха възможност за прехвърляне на вноските в НОИ. Впоследствие беше предложено парите да отиват в Сребърния фонд, който е част от фискалния резерв. Именно тази възможност за прехвърляне на вноските за втора пенсия в Сребърния фонд ще се реши при обсъждане на законопроекта от депутатите в зала.

Всичко за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
fallback