fallback

Какво обещаха политиците при откриването на новата парламентарна сесия?

ДПС декларира подкрепа за кабинета по стратегически въпроси за страната

12:56 | 22.04.15 г.

Традиционно новата лятна пленарна сесия на депутатите беше открита с четене на декларации от парламентарната трибуна.

Основните задачи пред политиците трябва да са физическото оцеляване и моралното извисяване на българина, стана ясно от декларацията на ГЕРБ.  Шефът на групата Цветан Цветанов сложи сред основните задачи съдебната и здравната реформа, решаването на въпроса с битовата престъпност, развитие в енергетиката, икономиката, образованието и др.

"Решаването на големите въпроси пред страната ни е свързано не само с физическото оцеляване на българите, но и със запазването на българския дух. Затова не може да има нито едно добро решение извън контекста на моралното извисяване", каза Цветанов.

Той припомни свършеното досега от мнозинството – възстановяването на плащанията от еврофондовете, стабилизиране на финансовия сектор, ограничаване на контрабандата и измамите с ДДС.

В същото време Цветанов се обяви за конкретни мерки в някои сектори. "Недопустимо е да говорим за развитие и реформи, а същевременно да не можем да предприемем устойчиви мерки за почистване на речните корита и хиляди да бъдат заливани при всеки обилен валеж", каза той.

Цветанов се обяви за социална политика, която не се стреми само частично да компенсира социалните нужди на хората, а да има стратегия за "авансова грижа" на населението. Той обеща мнозинството да продължи работата по приемането на пакета закони в сектор "Сигурност".

Той акцентира и на сложната международна обстановка, в която се намира България и се обяви за поддържане на високо ниво на сигурност и отстояване на националния интерес.

Шефът на депутатите от ГЕРБ призова партиите да не правят агитация за местните избори в парламента. Той обяви и че кметският вот може да бъде използван за разширяване на пълномощията на местната власт.

В здравеопазването има все повече търговия, образованието се превръща в стока, България ще бъде изолирана от енергийните проекти, хората си остават бедни. Това бяха основните критики към управлението на лидера на БСП Михаил Миков в първия работен ден на парламента след ваканцията на депутатите по Великден.

Според него хората очакват по-добър живот, но през последните две сесии на Народното събрание най-повтаряната дума била реформа. Затова по думите му  хората я приемат като затягане на коланите, съкращения и безработица.

Соцлидерът упрекна властта, че умишлено е намалила два пъти очаквания прогнозен растеж при приемането на бюджета за тази година, за да може сега да си припише стабилизиране на икономиката.

Според него България има тежки проблеми в отношенията и със съседните  страни. "Оградата на границата създава напрежения с Турция, приказките на премиера, че в България щяло да стане зле като в Гърция, влошават отношенията", каза Миков.

Той се оплака и че България не присъствала на среща в Будапеща за енергетиката. От страна, транзитираща газ, ще се превърнем в дребен потребител заради унищожената индустрия, твърди социалистът.

"Ще продължим да настояваме за спешни мерки в туризма и земеделието заради загубите от санкциите срещу Русия, от които най-тежки последици понася България без никакви компенсации", заяви Миков.

"БСП ще продължи да е последователна опозиция, защото с демографската криза и излизането на най-качествените граждани на България, страната ще продължи да е в безпътица под ръководството на това управление", обобщи Миков.

Реформа в образованието, на трудовия пазар, в съдебната система с промени в Конституцията. Тези основни задачи постави пред парламента в рамките на следващите три месеца съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Според него никой досега не е повдигнал въпроса за нуждата от реформа на трудовия пазар, а това е втората голяма дупка на българската икономика. "Нужно е да видим нуждите едновременно на най-уязвимите групи и на бизнеса и да си дадем отговор на въпроса защо има остра безработица и остър недостиг на работна ръка", призова Кънев. Той използва повода и да похвали работата на парламента, който обаче е институцията с най-ниско обществено доверие в страната.

"Може би не с най-доброто темпо, но безспорно настоящият парламент работи и изпълнява приоритетите си – свършеното в енергетиката, в сектор "Сигурност", спешното законодателство, свързано с фалита на КТБ и в сферата на стабилизирането на България в международен план и излизането й от изолация", каза Радан Кънев.

Според него предстоящите три месеца ще дадат „големите отговори“ за непосредственото развитие на българската държавност, за здравните промени, за старта на процеса за избор на нова КЗК, за съдебната власт.

"Смели конституционни промени трябва да има, за да се реформира съдебната система. Парламентът трябва да е по-смел и да посегне и на „свещените крави“ в системата, след като се е тръгнало по пътя на конституционните промени", призова реформаторът.

Той смята, че засега този парламент е доказал, че работи и не е послушен инструмент пред изпълнителната власт, не е орган на статуквото, а осъществява реален дебат и същински сблъсък на идеи.

"Време е да сложим край на острото противопоставяне на българската политика, да сложим край на езика на омразата, да нямаме нетърпимост, време е да се изчистим от корупцията, а не да заплашваме обществото, че идването на власт на една или друга партия е опасна за България", заяви Радан Кънев.

Патриотичният фронт обяви за свой основен успех изваждането на ДПС от властта. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов това е успех за целия парламент, а и за обществото като цяло.

Сред другите постижения на Фронта националистът изброи започналата ревизия в енергетиката и предоговорените цени от американските централи. "Така голяма част от кранчетата, с които се източваше благополучието на българския народ, ще бъдат затворени", каза Симеонов.

Успех на управлението, в което участва и ПФ, бил и новият състав на КЕВР, в който нямало хора от предишните членове на енергийния регулатор. Налагането на мораториум върху износа на дървесина също било сериозно постижение на Патриотите, което е записано и в предизборната им програма.

Симеонов обаче не спести и критики към кабинета, който подкрепя. Те са насочени предимно към политиката на образованието и здравеопазването, както и към липсата на промени в изборното законодателство.

Лидерът на НФСБ похвали и ГЕРБ, и БСП. ГЕРБ – че са забравили диктаторския си подход и са станали по-диалогични, а БСП – че се отнасят отговорно към важните въпроси на държавата.

ДПС обеща подкрепа на кабинета по стратегически въпроси за страната срещу изваждане на националпопулизма и фашизма от управлението.

Лидерът на ДПС Лютви Местан посвети времето си на правото на агитация на майчин език. Той обясни, че кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клинтън прави кампанията си в Tweeter на испански език с испанските си избиратели. Шефът на движението показа и няколко наказателни постановления, наложени на него и негови колеги за агитация на турски по време на последните избори.

Местан акцентира, че един от актовете, издаден от областния управител на Пловдив, бил на стойност 681 лева. "681 е годината на създаването на България. С този акт ни се казва - това е нашата страна, вие сте чужди елементи и ако искате да живеете в нея, ще се откажете от съкровеността си и идентичността си", разтълкува лидерът на ДПС.

Той напомни и че има внесени промени в Наказателния кодекс, с които агитацията на майчин език вече да не се наказва с глоба, а със затвор от три до шест години.

Местан предупреди, че тече опасен процес, при който дясното все повече се идентифицира с националпопулизма. "Поведението на партньорите ви е чиста проба фашизъм и неонацизъм", обърна се още Местан към ГЕРБ.

Той припомни и намерението на управляващите да правят промени в Конституцията. Според него измененията биха могли да бъдат много по-дълбоки от вече заявените. ДПС разкритикува мнозинството, че с промените обслужва повече частния си партиен интерес и по-малко обществения.

Местан обяви, че партията му е готова да подкрепи стратегически решения, свързани с българския национален интерес. "Но това минава през ясния профил на управлението на страната – то трябва да се освободи от националпопулизма и фашизма", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
fallback