fallback

Данъчни инспектират търговците в столичните паркове

За миналия уикенд са установени 26 нарушения в проверените обекти

13:29 | 20.04.15 г. 2

Масирани проверки на увеселителни и спортни съоръжения и на различни търговски обекти на територията на столичните паркове започва НАП София. Проверките ще се осъществяват съвместно с Общинска полиция, съобщават от приходната агенция.

Инспекторите ще следят за издаването на касови бележки и билети, а също и за спазване на осигурителното законодателство от разположените заведения и спортни съоръжения в зоните за отдих.

Акцията на софийската дирекция на НАП е мотивирана и от множество сигнали от граждани.

Анализ на НАП е показал, че от обектите в зоните за отдих средногодишно бюджетът губи над 26 млн. лева от недеклариране на приходи от продажба на допълнителни услуги и развлечения, които трябва да се отчитат чрез издаване на билет или касов бон.

През изминалия уикенд данъчните от София са проверили 47 обекта в Борисовата градина, парк Заимов, Южен парк, Западен парк, парк Св. Троица, парк Св. св. Петър и Павел, градинката на Народния театър. Освен ресторантите, заведенията за бързо хранене, кафенетата и атракционите, са проверени и търговците, предлагащи стоки на павилиони, сергии и колички. Обект на проверка са били продавачите на балони, царевица, пуканки.

За уикенда са установени 26 нарушения, като най-честото е неиздаване на фискален бон или разлика между касовата наличност и данните от фискалните устройства. Засечени са и 3 обекта, които осъществяват продажби, без изобщо да имат касови апарати. Санкциите по закон започват от 500 и могат да достигнат до 10 000 лева.

Проверките ще продължат през целия летен сезон. Сигнали за нарушения могат да се подават и на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

Паралелно с акцията в зоните за отдих данъчните от столичната приходна агенция продължават проверките и наблюденията в бензиностанции, питейни заведения, в обекти за търговия с тютюневи изделия, с хранителни стоки, във фризьорски и козметични салони и др.

През изминалите дни данъчните са съставили и 20 акта за нарушения на магазини, павилиони, сергии по големи търговски улици и пазари в София. В 90% от случаите става дума за неиздаване на фискален бон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 09.09.22 г.
fallback