Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повишава тази седмица с 0,73 процента до 1, 518 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Цената на вносните доматите се повишава с 4,8 на сто до 2,64 лева за килограм. Оранжерийните домати поскъпват с 3,1 на сто до 2,96 лева за килограм. Краставиците от внос се търгуват по 2,24 лева. Цената на българските оранжерийни краставици пада с 5,1 на сто до 2,80 лева за килограм. Зелето се търгува на едро по 1,15 лева за килограм, а картофите по 0,52 лева за килограм. Зелената салата поскъпва със 11,5 на сто до 1,16 лева за брой. Връзка репички се търгува на едро по 0,53 лева.
Ябълките се продават по 1,01 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 5,9 процента и се търгуват средно по 1,80 лева за килограм. Портокалите се продават по 1,28 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 1,1 на сто и се продава средно по 5,62 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1,0 процент и се търгува средно по 10,56 лв./кг. Олиото се продава 1,90 лева за литър. Каймата поевтинява с 2,1 на сто до 4,66 лева за килограм. Пилешкото месо поскъпва с 2,0 процента и се продава по 4,04 лева за килограм. Захарта поскъпва с 0,8 на сто и се продава средно по 1,21 лв./ кг. Брашното тип "500" се търгува по 0,86 лева за килограм. Зрелият фасул поевтинява с 1,8 на сто е се купува по 3,76 лв./кг. Яйцата се търгуват по 0,18 лева за брой на едро.