fallback

Преглед на печата за 17 април

07:57 | 17.04.15 г.

Бизнесът алармира: износът за Русия се срина с още 35% в. Сега

България да излезе от позицията си на послушен и пасивен член на ЕС и да работи за отпадане на търговските санкции срещу и от Русия, настоява бизнесът. През 2014 г. износът ни към Русия се е свил с почти 10%, а вносът оттам - с над 16 на сто. Експортът на български праскови, кайсии и череши е спаднал с 40%, а на зеленчуци и консерви - с 15%, отчете на общо събрание вчера Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП).

За първите два месеца на 2015 г. продажбите към Русия са се сринали с 35.4% спрямо година по-рано, посочи Васил Велев, шеф на "Стара планина холд". По данни на националната статистика най-голямо свиване има в експорта на напитки, текстил и облекло, химически и фармацевтични продукти и авточасти. След отлива на поне 100 000 руски летовници през миналата година от туристическата индустрия се опасяват, че записванията от Русия тази година ще намалеят с между 10 и 40%. И машиностроителната камара очаква нови загуби, след като през 2014 г. браншът отчете 40% срив на експорта.

България е сред шампионите по нерегламентиран лобизъм в. Сега

Тежък проблем с нерегламентирания лобизъм в България отчете европейско изследване на Асоциация "Прозрачност без граници". Проучването обхваща 19 европейски държави и 3 основни институции на ЕС - Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС. България е с общ резултат от едва 25% от възможни 100, което ни поставя под средните 31% за наблюдаваните страни.

Анализаторите определят лобирането като "всеки пряк или косвен контакт с лица, заемащи публична длъжност, вземащи политически решения или техни представители, който се предприема от организирана група или от нейно име с цел да се повлияе върху вземането на управленски решения". Резултатите в изследването се получават въз основа на три основни показателя: прозрачност (кой, кога, пред кого и по какъв начин лобира), почтеност (етична рамка на лобирането) и равенство на достъпа до процесите на взимане на решения. По първия и най-важен показател страната ни има най-ниска оценка - едва 13%, при средна стойност от 26% за региона.

2600% е ръстът на платеното от НЗОК лечение в чужбина за 5 г. в. Сега

2617 процента е ръстът на парите, платени за 5 години от здравната каса за лечение в Европейския съюз, сочи изготвена от Българския лекарски съюз справка за касовото изпълнение на бюджета на НЗОК от 2009 г. досега. Преди 5 г. касата е платила 2.2 млн. лв. за лечение в чужбина, а през 2014 г. парите скачат на 61 млн. лв.

Според европейското законодателство общественият ни осигурителен фонд е длъжен да плаща за лечение в ЕС, което не може да се осигури у нас. Касата обаче поема само състояния, чието лечение е в пакета й, затова например не финансира трансплантации, тъй като те така или иначе се плащат от държавата, а не от здравното осигуряване. В първите години след приемането на България в ЕС броят на търсещите помощ в чужбина беше по-малък, а и НЗОК отказваше повечето молби за финансиране. След промени в евродиректива, които не позволяват на касата да отказва лечение, и след няколко дела, спечелени от пациенти, касата вече плаща за всички, които не намират алтернатива у нас.

30% от горивата са без платени данъци в. Стандарт

Хроничната липса на средства за увеличаване на заплати, пенсии и социални помощи рязко контрастира с нежеланието на държавата да постави под тотален контрол цялата търговия с течни горива и да повиши приходите в бюджета. По официални данни, за около 30% от потребените през 2013 г. горива не са внесени дължимите данъци. Това поставя нелегалните търговци на горива в силно привилегировано положение спрямо легалните. Какво предприема държавата, за да защити равнопоставеността на всички участници на пазара на течни горива и ще бъдат ли включени рисковите сектори към съществуващия режим за контрол върху продажбите? Това е един от важните въпроси, които от месеци отправя към кабинета Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Той трябваше да бъде зададен към премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов и на Националната дискусия "Да! На българската икономика", която в. "Стандарт" и КРИБ организираха на 7 април, но поради липса на време не влезе в дневния ред.

Терминал в Свиленград ще разтовари пътя от тирове в. Стандарт

Предстои да направим проучвания и проектиране на интермодален терминал в Свиленград, който да облекчи пътната мрежа в тази част на страната и да позволи прехвърлянето на транзитните товари от автомобилния към железопътния транспорт. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в Свиленград. Той инспектира строителните дейности по рехабилитацията на жп линията Първомай - Свиленград. От фирмата изпълнител увериха министър Московски, че проектът ще бъде завършен в срок, без загуба на средства от ЕС. Проект се финансира по ОП "Транспорт 2007-2013" с 390 млн. лв., като общото физическо изпълнение на строителството е готово на 64%. Министър Московски провери и обновяването на гарите Харманли, Димитровград и Свиленград. Той инспектира и два участъка от проекта за модернизация на жп линията Пловдив-Бургас, също финансирана със средства по ОПТ, които вече са готови съответно на 93 и 77 на сто.

Столичани дишат отровен въздух 100 пъти над нормата в. Новинар

На шест места в столицата въздухът е отровен 100 пъти над нормата. Броят на фините прахови частици в атмосферата на тези места превишава нормата 100 пъти, алармира пред БНР началникът на отдела „Мониторинг на въздуха” към Изпълнителната агенция по околна среда Емилия Стойнева.

Единственото място, където нивата на фини прахови частици и други вредни емисии не се надвишават, е Копитото. Тя подчерта, че средната норма за фини прахови частици е 50 микрограма. Според закона тя не бива да бъде превишавана повече от 35 пъти за една календарна година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 01.09.22 г.
fallback