fallback

Главният прокурор оспорва пред Конституционния съд бюджета на съдебната власт

Актуализация на възнагражденията в съдебната власт не е извършвана от 2012 г. поради недостиг на бюджет, припомня Сотир Цацаров

12:05 | 15.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Главният прокурор Сотир Цацаров иска част от Закона за бюджета за тази година да бъде обявена за противоконституционна. Цацаров е внесъл в Конституционния съд възражение срещу разпоредба в закона, според която, ако приходите на съдебната власт не бъдат изпълнени, те не се покриват с допълнителна субсидия от бюджета.

Искането е за обявяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 2, ал.6 от Закона за държавния бюджет на Република България за  2015 г., съобщават от прокуратурата.

Според главния прокурор се нарушават принципите на правовата държава и на разделение на властите. Според Цацаров нормалната работа на съдебната власт предполага разходи, които следват от други закони. В искането си до Конституционния съд прокуратурата напомня още, че актуализация на възнагражденията в съдебната власт не е извършвана от 2012 г. поради недостиг на бюджет.

Припомняме, че през февруари беше коментирана възможност за увеличение на заплатите в съдебната система, но финансовият министър Владислав Горанов отказа да отпусне допълнителни средства.

Искането на Цацаров се основава на тезата, че тази разпоредба противоречи на основополагащи норми от Конституцията на България, установяващи принципа на правовата държава и принципа на разделение на властите. Оспорената разпоредба пряко се конфронтира и с нормата на чл. 117 ал.2 и ал.3 от КРБ, прогласяващи независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт, посочва се в съобщението.

Всеки закон за държавния бюджет, който не гарантира средства за конституционно установени институции, е противоконституционен, тъй като се препятства дейността на тези институции, посочват от прокуратурата като аргумент за искането.

В законите за държавните бюджети за 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г. е било закрепено правилото, че неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт е за сметка на наличностите по сметки от предходни години и изрично е било предвидено, че при недостиг на такива средства, неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебна власт задължително се компенсира с допълнителна субсидия от централния бюджет. С тези закони са създадени допълнителни гаранции за изпълнение на приетия бюджет на съдебната власт и е била осигурена независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт, който подход е неоправдано изоставен със Закона за държавния бюджет от 2015 г., съобщава се още в писмото.

"Бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира неговия обем и разпределение на кредите така, че да може съдебната власт ефективно да осъществява функциите си. Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет", се допълва в съобщението на прокуратурата.

Забраната за компенсиране на неизпълнените приходи от съдебна дейност със субсидия от централния бюджет създава допълнителни препятствия пред законосъобразното функциониране на съдебната власт, смята Цацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:39 | 11.09.22 г.
fallback